Podolnjak: Razmišljamo o vladi HDZ-Most-SDP

Na pitanje voditeljice emisije HRT-a Hrvatska uživo Maje Sever traži li Most mjesto premijera, a koje je potaknuto različitim izjavama iz Mosta, Robert Podolnjak gostujući u emisiji rekao je da su bitne dvije stvari.

Prva stvar je reformski paket  i rokovi njegove provedbe, s čime ćemo javno izaći kad to definiramo. Drugo je stvar kako provesti te reforme i kakva bi to vlada mogla biti koja će zajamčiti provođenje reformi, rekao je Podolnjak iz Mosta.

Možda bi to mogla biti manjinska vlada koju bi kontrolirao Sabor i imala bi stalno giljotinu nad glavom. Druga je šira vlada koja bi jamčila provođenje, između ostalog, i teritorijalnih reformi, smatra.

Na inzistiranje voditeljice Maje Sever kakva je to šira Vlada i od koga je sastavljena, Podolnjak je rekao kako bi reforme mogla provesti vlada u kojoj bi bili HDZ, SDP i Most. Ne želimo birati između dvije opcije i u toj situaciji bi kao jedan most mogli bi povezati te dvije opcije. Ako oba bloka izjavljuju da su spremni provesti reforme, zašto ne bismo bili svi zajedno u vladi i proveli ih. Most nudi koaliciju jednima i drugima - vladu nacionalnog jedinstva. Bilo bi nam vrlo drago kad bismo okupili što širi spektar. To je mišljenje koje se pojavilo u Mostu jer bi suprotno moglo voditi u jake podjele, a tome nismo skloni, kazao je Podolnjak.

U vladi HDZ-Most-SDP smatra da bi trebalo biti i stručnjaka koji nisu vezani niti za jednu opciju. A "dirigent", kako je nazvan budući premijer, morao bi biti neutralan. Ne mora biti niti iz Mosta. Možda neki vrlo istaknuti stručnjak koji ima stručni legitimitet, dodao je.
Petrov: Bilo kakav pritisak na nas bio bi loš za HDZ ili SDP
Dragan Zelić iz GONG-a rekao je da je to dosta nerealna kombinacija - politika se sastoji od različitih pogleda na neke stvari. Ne vjerujem da bi netko mogao dirigirati takvom vladom. Ne treba biti žurbe. Nisu još objavljeni službeni rezultati. Predsjednica RH će nakon toga početi konzultacije. Mandatar ima 30 dana, pa još 30 dana, pa ako ne uspije drugi mandatar ima još 30 dan, takva je procedura. Treba izvještavati o pregovorima i razgovorima, što se nudi, što je na stolu, što nudi Most, što drugi, tako da građani ne misle kako ima nemoralnih ponuda, kazao je Zelić.

Inače spekulira se da je Most svjetonazorski bliži HDZ-u. Ali odnos s HDZ-om bitno je otežan s obzirom na breme prošlosti i odnos prepun sukoba između bivšeg potpredsjednika HDZ-a, sada Mostovca, Drage Progometa i sadašnjeg predsjednika HDZ-a i čovjeka koji se nadao premijerskoj funkciji, Tomislava Karamarka.


Pogledajte i kako su Podolnjak i Zelić komentirali odnos Prgometa i Karamarka te utječe li to ili može utjecati na odluku kome će se Most prikloniti.