Uz Ramona naučite kubansku salsu

Ramon Noa Caraballo profesionalni je plesač s Kube. U Zagrebu i diljem Hrvatske uči sve zaljubljenike u ples, i to kubansku salsu. Veliku potporu u svemu pruža mu supruga Josipa, koja je također instruktorica plesa.

Salsa je popularna u Latinskoj Americi, Sjedinjenim Američkim Državama i sve više u Europi. Od malih nogu osvojila je i Ramona, danas profesionalnog plesača, instruktora i animatora. Salsa je passion! Amor! i sentimineto - to se osjeti! Sentimiento, ne znam kako se kaže na hrvatskom... Sentimiento, da ti osjetiš, objašnjava Ramon.

To volim, u tome uživam i bilo gdje da ima muzika, ja ću plesati! To je Ramon. Salsi je zahvalan jer mu je dovela ljubav u Havanu. Kubanski ples s afričko-kubanskim ritmovima i utjecajem rumbe spojio je Ramona i Josipu prije pet godina. Pod havanskim nebom na egzotičnoj Kubi uplesali su u zajednički život.

Bila je to filmska scena u Havani - upoznali su se na plesnom podiju. Josipa ga je pitala Idemo plesati? Rekao je: Idemo! Tada je sve počelo, a danas su bračni par, i to u Hrvatskoj. Oboje su instrukturi kubanske salse - partneri kako u životu, tako i u poslu.

Kako to funkcionira? Pa zapravo i nije tako strašno kao što svi misle. Kad parovi zajedno žive, zajedno rade, uvijek to ima neki negativan kontekst, a zapravo bih rekla da se mi jako dobro nadopunjujemo, kaže Josipa. Sukobi nisu česti jer, osim što se odlično nadopunjuju. Ona je, kaže, više štreberski, matematički tip, a Ramon je emocije, talent i zabava za ljude.

Ramon je za pet godina svladao hrvatski jezik, iako s Josipom od početka govori španjolski. U Zagrebu, uz posao instruktora plesa, radi i kao automehaničar. Od prvog je trena bio izbor Josipina srca. Ni znatiželjna okolina nije prkosila njezinoj sreći. On se super snašao, jer je vrlo otvorena osoba, srdačan, svi ga vole. Uz to, još što je kao plesač došao na plodno tlo u Zagreb gdje je Salsa popularna.

Iako je potpuno promijenio način života, došao u Hrvatsku gdje, kako kaže, ljudi nisu srdačni kao na Kubi, sretan je. Ima priliku raditi posao koji ga ispunjava i provoditi vrijeme sa životnom i poslovnom partnericom Josipom. A Kuba... uvijek ostaje u srcu. Tko zna kamo će ih idući plesni korak odvesti!