Karla piše najljepše

Karla Kroflin učenica je Klasične gimnazije u Zagrebu. Ove je godine osvojila prvo mjesto na nacionalnom natjecanju za najljepši rukopis u kategoriji srednjih škola. Na sam natječaj se prijavilo četiri tisuće ljudi od kojih je u pet kategorija birano deset najboljih finalista. I tamo smo pisali tekst o djetinjstvu Nikole Tesle od 15 minuta u diktatu. Nakon sat vremena i velikog iščekivanja su me prozvali kao pobjednicu, prepričava Karla.

Pohađa i Glazbenu školu Blagoje Berse. Glazba je itekako povezana s lijepim pisanjem. Klavir svira od pete godine i to potiče njenu kreativnost. Mladi danas rjeđe pišu, češće tipkaju. Prije su ljudi, kaže, pisali mnogo ljepše. Razlike u rukopisima nekad i sad, rezultat su drukčijeg obrazovnog sustava. Danas se pisanje premalo vježba na nastavi.

Karli rukopis znatno pomaže u jednom važnom području. Ja naprimjer kad učim uvijek ću napisati nešto rukom i na taj način sam sigurna da ću bolje nešto zapamtiti, nego da sam isto natipkala na računalo, ali ovako od mojih prijatelja mogu reći da oni koji su skloniji likovnoj umjetnosti će više pozornosti posvetiti estetici svojih bilježnica, tako i ja, dodaje.

Nakon što smo se uvjerili u njezin talent kolegu Petra smo zamolili da također nešto napiše. Dva primjerka rukopisa zatim smo odnijeli na stručnu analizu. Grafolog Siniša Reberski usporedio je uratke. Karlin je rukopis pohvalio, a Petrov baš i ne. Poprilično mnogo elemenata mu je izvan ravnoteže i harmonije. A većina bi učeničkih rukopisa bila kritizirana, baš kao i Petrov.

U 21. stoljeću tekstove vrlo lako unosimo s pomoću tipkovnice i sličnih uređaja pa smo se malo ulijenili. To nikako nije dobro jer rukopis je jedna vještina kroz koju se svladava i disciplina i umjetnost i odnos prema prostoru i lijepom, što je važno za kasniji razvoj čovjeka, upozorava Reberski.

Rukopis igra sve manju ulogu u komunikaciji. Pisma, razglednice i čestitke polako, ali sigurno zamjenjuju Whatsapp, Viber i Messenger. Karla, ipak, misli katkad prenese na papir jer na njemu izgledaju osobnije i ljepše  - nego na zaslonu.