Hladno prešana ulja najbolji izvor masnoća

Masnoće su ponovno u modi. Ali ne sve i ne bilo kakve. Sve se više govori o dobrobitima hladno prešanih ulja, koja su najbolji izbor kada govorimo o masnoćama.

Toliko su zdrava da se mogu i jesti i mazati po tijelu. Hladno prešana ulja sve se češće spominju, ali i dalje rjeđe posežemo za njima. No ne i Marina Zubak, voditeljica trgovine Konoplja & Co. Ona ih i pije i jede i maže se njima jer vjeruje u njihovu vrijednost i korisno djelovanje. U kozmetici dugo koristim konopljino ulje s uljem divljeg lana, bolji lan ili podlanak, to je idealna kombinacija koju sam dobila kao trik iz jedne uljare u Austriji. Ja osobno koristim maslinovo ulje tradicionalno i za prženje, unatoč nekim predrasudama ono jako dobro podnosi visoke temperature, koristim i ulje repice, sezama, ulje crnog grožđa, savjetuje Marina.

Konopljinim uljem koristi se u svim hladnim jelima, slatkim, slanim. Postoje ulja koja se lijepo kombiniraju sa salatama kao ulje marelice koje ima lijepi bademasti okus. Da je Marina na dobrom putu, potvrđuju znanstvene spoznaje vezane uz hladno prešana ulja. Ona, za razliku od rafiniranih, sadrže spojeve koje nalazimo u biljci u sjemenu iz kojeg se dobiva, tako da su bogata vitaminom E, polifenolima i često drugim vitaminima i komponentama, kaže nutricionistica Irena Švenda.

Ti su sastojci važni u borbi protiv nastanka slobodnih radikala koji štetno utječu na naš organizam. A upravo zbog toga što se uvjerio u blagodati hladno prešanih ulja, Davor Štemberger odlučio je proizvoditi ih. Obilazio je s kolegom Njemačku, Austriju, Francusku, odradili su prakse u tim uljarama koje postoje po 50-60 godina. Naučio je ondje sve o procesu dobivanja ovih ulja koji je iznimno važan.

Neka hladno prešana ulja nisu pogodna za zagrijavanje, kao što su laneno, konopljino, orahovo i još poneka, a zagrijavati možete primjerice maslinovo, suncokretovo, bučino, sezamovo ili kokosovo ulje. No u oba slučaja osim obrade bitna je i kvalitetna sirovina. To znači da mora biti strogo iz ekološkog uzgoja, što znači bez pesticida, špricanja, teških metala. Budući da ta ulja sadržavaju sve što i biljka, sadržaj neekološke sirovine našao bi se i u ulju.

Najbolje ekosirovine trenutačno se mogu nabaviti samo u inozemstvu, pa naši uljari apeliraju na domaću proizvodnju. Zbog manje iskoristivosti i skuplje sirovine ova su ulja skuplja, ali je njihova vrijednost velika, pa da biste ih uvrstili u prehranu, možete poslušati ovaj dobri savjet nutricionista: Ako smanjimo količinu prženja, znači da to radimo rjeđe, da pirjamo ili kuhamo, tada nije bitno misliti koje ćemo ulje upotrijebiti.