'Vremeplov dječje igre' Saveza društava Naša djeca

Savez društava Naša djeca Hrvatske slavi 65. rođendan. Tim povodom u Muzeju Mimara organiziraju izložbu i niz radionica za najmlađe. Iz bogate arhivske građe Saveza, nekadašnjeg Centra za igračke i igru, predstavljaju zbirku igračaka prikupljenu iz 35 zemalja svijeta, uz naglašavanje pedagoške uloge igračke u dječjem odrastanju i svijetu.

Za razumijevanje prava i potreba djece i roditelja te pružanje djeci mogućnost razvijanja svih potencijala i izgradnju svijeta po mjeri djeteta već 65 godina brine Savez društava Naša djeca Hrvatske. U jednoj od prvih programskih orijentacija za rad s djecom predškolske dobi istaknuto je da je dječja igračka sastavni dio dječjeg života i da joj treba posvetiti posebnu pozornost

Programom Vremeplov dječje igre koji će trajati do 15. studenoga, svakim danom od 10 do 16 sati, Savez će obilježiti veliku obljetnicu postojanja. Program će započeti svečanim otvorenjem izložbe u utorak u 18 sati uz prigodni umjetnički program te domjenak.

U sklopu programa bit će organizirana dokumentarna izložba igračaka, plakata i publikacija Saveza te svakodnevne multikulturne radionice i igre djece svijeta. Svi sadržaji su besplatni, a dolaskom i sudjelovanjem na radionicama osiguran je obilazak stalnog postava Muzeja Mimara s muzejskim pedagogom.

Likovni umjetnik Ivan Vitez organizator je izložbe igračaka. Ona je dokumentarnog karaktera, i predstavlja mali uvid u jedan od ormara u Savezu društava gdje je pohranjeno oko deset tisuća igračaka iz cijeloga svijeta. Odabir je bio samo po jednom kriteriju – da to budu djeci prepoznatljive igračke kojima se djeca jednako igraju u svim krajevima svijeta.

Na projektu sudjeluju brojni partneri među kojima su i Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Savez društava Naša djeca Hrvatske je među svojim početnim programskim aktivnostima, već od svog osnivanja 1950. godine imao u vidu i značaj uloge dječjih igračaka, pa je zato 1955. godine osnovao Centar za dječje igračke. Povedite djecu neka uživaju u carstvu igračaka.