Citroen DS 'Žaba - Boginja za sva vremena'

Mitski Citroenov model DS, zvan Žaba, slavi 60. rođendan. Tim povodom zagrebački Muzej automobila Ferdinand Budicki organizirao je izložbu Boginja za sva vremena i izložio četiri ušminkana primjerka kultnih vozila.

Legendarna žaba, limuzina iz sredine prošlog stoljeća, poznata je po hidropneumatskom ovjesu i prepoznatljivom aerodinamičnom dizajnu. Osnivač muzeja i predsjednik Citroen kluba Croatia, Valentino Valjek, zaljubljenik je u te automobile. Ovo je već šesta tematska izložba posvećena Žabi, koju naziva avangardnim djelom koje je cijelu autoindustriju povelo u budućnost.

Žaba je proglašena najljepšim automobilom u povijesti, i bila je endemski automobil svojeg vremena - zlatnog doba francuske automobilske industrije. U razdoblju između 1955., kada je DS predstavljen na Pariškom salonu, i 1975. godine, proizveden je u 1,5 milijuna primjeraka.

Još jedan zaljubljenik u aute, Vladimir Vinduška objasnio je gledateljima Dobrog jutra da je samo Citroen DS mogao voziti na tri kotača, jer ima takvo težište. Jedan kuriozitet je da je 1962. Žaba spasila život generalu de Gauleu, prilikom atentata. Stoga ga je odredio za službeno vozilo predsjednika Francuske Republike.

Globalnu popularnost ovaj je model stekao zahvaljujući nebrojenim pojavljivanjima na filmu. Ostalo je legenda, a vozile su je i legende – Mišo Kovač, Miroslav Ćiro Blažević, Brigitte Bardot i mnogi drugi. Danas oldtajmerske primjere rijetko možete kupiti, i to za desetak tisuća eura.