'Kiara Kela', bend koji spaja različitosti

Senegal. Izrael. Hrvatska. Možda se čini da nemaju ništa zajedničko, ali imaju - ljubav prema glazbi.

Upoznali smo se na različite načine. Ja sam upoznala Commija u Splitu prije dvije godine, onda sam se doselila u Zagreb prošle godine pa smo počeli svirati. U međuvremenu je on s Abdulajem, s kojim je došao iz Senegala, imao ideju napraviti bend koji će svirati autohtonu glazbu iz Senegala, ovdje u Zagrebu, objašnjava Jelena Galić, članica benda.
 
Tradicionalnu afričku glazbu stvaraju već godinu dana, koliko postoje. Posebni instrumenti razlog su zbog kojeg njihova glazba zanjiše mnoge. Mali bubanj kahon je tradicionalno glazbalo, ali nisam sigurna je li stigao iz afrike, ali balafon jest. Balafon je sličan vibrafonu, marimbi, ksilofonu našem. Samo je razlika što ima tikve ispod tipki koje mu daju tu posebnu boju tona, ističe Jelena. 
 
Iva Patarčec koja svira balafon i zna nešto više o njemu. To je afrički instrument iz kojeg su kasnije nastali europski. Rađen je od posebnog vrlo tvrdog drveta i običnih tikvi koje se zovu kalabaš. Ove tikve koje su upotrebljavane i u našim krajevima za vodu nosit. Odrezane tikve one su rezonantne kutije tako da balafon ima jedan jako vrlo okrugli i nježan zvuk, kao igračkica.
 
Osim neobičnih afričkih instrumenata, još nešto ovaj bend čini posebnim. Jezik na kojem pjevamo je jezik plemena Volf iz Senegala. To je dijalekt jednog malog sela u Senegalu, kaže Jelena. Različite kulture i jezici nisu nikakva barijera. Oni su našli zajednički jezik. To je jezik s kojim se sporazumijevaju glazbenici, no služimo se i engleskim. Glavno da se međusobno razumijemo. Za nas je glazba univerzalno sredstvo komunikacije, ističe Dror Orgad.

Njihovi taktovi rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. No da bi nastala glazba, nisu dovoljni samo glazbenici i instrumenti. Taj ritam dolazi iz srca, iz dubine duše. Afrički je melos vrlo, kako bih to rekao, dopadljiv i pitak. Takvu glazbu možete slušati a da se ne krećete. Ne morate se tresti u ritmu, možete samo klimati glavom, govori Ismaila Commi Balde.
 
'Kiara Kela' su geografski daleke zemlje u Zagrebu uspjeli spojiti u jednu točku. Zbog različitih narodnosti sudjelovat će na humanitarnom koncertu u 'Vintage Industrial Baru' koji organizira skupina Cubismo. Na koncertu će se prikupljati pomoć za izbjeglice i dati podrška neformalnoj inicijativi građana 'Are You Syrious'.