Bitka za Most: Podolnjak nije mogao potvrditi Prgometovu izjavu

Tko će pokušati okupiti parlamentarnu većinu i formirati vladu, koju će političku opciju i pod kojim uvjetima poduprijeti najveće iznenađenje ovih parlamentarnih izbora Most nezavisnih lista i iz čijih će redova biti novi mandatar te hoće li se s Mostom napokon pokrenuti i reforme u Hrvatskoj, samo su neka od pitanja na koja je pokušala odgovoriti jutrošnja emisija "U mreži Prvog" urednika i voditelja Ivice Ružičića. U emisiji su gostovali Robert Podolnjak (Most), Arsen Bauk (SDP), Ivan Rimac (politolog), Miro Kovač (HDZ).

Popis zahtjeva ključnih za davanje potpore jednoj od koalicija za sastavljanje nove vlade se intenzivno radi s vremenskim rokovima potrebnim za provedbu tih reformskih zahvata i ja vjerujem da će to biti gotovo sljedećih maksimalno 7-10 dana, rekao je Podolnjak. U globalu imate zahtjeve koji se odnose na gospodarski, monetarni i porezni sustav, imate dio koji se odnosi na reformu poravosuđa, reformu uprave i reformu lokalne i regionalne samouprave, to je otprilike paket onoga što će Most tražiti u reformama, dodao je.

Komentirajući jučerašnju izjavu Drage Prgometa da se nova vlast neće moći formirati bez Mosta te da će upravo oni predložiti budućeg mandatara, koji neće biti ni Tomislav Karamarko ni Zoran Milanović, Podolnjak je rekao kako izjave iz medija "cure" svaki dan. Ja nemam tu informaciju, morat ćete to pitati gospodina Prgometa. Od jučer do danas nismo se čuli tako da nemam tu posljednju infromaciju, ako je uopće točna, izjavio je.

Što se tiče mjesta u budućoj vladi, sada nije vrijeme da razgovaramo o funkcijama tko će što biti, tko će biti predsjednik vlade, tko će biti ministar ovoga ili onoga, sada je ključno da sjednemo za stol što se tiče naše koalicije s kolegama iz Mosta i da razgovaramo o mogućnosti spajanja naših programa, rekao je Miro Kovač iz HDZ-a. Mi isto tako imamo gospodarski program koji je vrlo kvalitetan, imamo vrlo dobru platformu za pregovore i mi smo uvjereni da ćemo na temelju razgovora o programima i sveobuhvatnom paketu reformi, da ćemo naći zajednički jezik i biti u mogućnosti imati mandatara iz naših redova i nakon toga formirati stabilnu hrvatsku vladu, dodao je.

Na pitanje može li SDP ući u pregovore s pretpostavkom da mandatar ne bude Zoran Milanović ako Most odluči dati potporu lijevoj koaliciji, Bauk je izjavio kako očekuje da nakon pregovora koalicija Hrvatska raste može računati na potporu od 60-ak zastupnika, a s 19 zastupnika Mosta to iznosi oko 80-85 zastupnika. To je stabilna hrvatska vlada koja može provesti ove reforme za koje se mi zalažemo, a za koje se zalaže i Most, a koje podržavaju i kolege iz HDZ-a koji će onda biti konstruktivna opozicija. Hrvatsku čeka jedno dobro razdoblje u budućnosti, rekao je Bauk.

U ovom trenutku svim je političkim akterima potpuno jasno da jedini cilj narednih razgovora između političkih opcija nije nominiranje imena ni premijera ni pojedinih ministara nego postizanje dogovora oko uspostavljanja saborske većine, naglasio je Rimac.