Petrov: Bilo kakav pritisak na nas bio bi loš za HDZ ili SDP

Medijski spinovi i pritisci na Most sve više jačaju, kalkulirajući kojoj ćemo se opciji prikloniti. U više smo navrata naglasili, a to sam potvrdio javnobilježničkom izjavom - da nema koalicije niti sa SDP-om, niti sa HDZ-om, priopćio je Božo Petrov (Most).

Svi su naši zastupnici u tome jedinstveni, a nakon sastanaka i konzultacija koje u Mostu imamo  danas i sutra, izaći ćemo pred javnost s našim prijedlogom te otvoriti  pregovore o suradnji (nikako koaliciji) i sa SDP-om i s HDZ-om. Popisi reformi koji se pojavljuju u medijima kao i medijske spekulacije o navodnim ministarskim mjestima koje smo tražili apsolutno su netočne. Nas fotelje i pozicije ne zanimaju i one nisu naš motiv za bavljenje politikom. Isto tako, netočne su informacije o navodnim pristiscima kojima sam ja osobno izložen kako bih se priklonio jednoj ili drugoj opciji. U HDZ-u i SDP-u već su jako dobro 
provjerili i utvrdili s kim imaju posla, tako da znaju da bi im bilo kakav pritisak mogao biti kontraproduktivan
, stoji u njegovu priopćenju.

Zna li se nešto više o uvjetima koje će Most postaviti, osim onog već više puta ponovljenog - provođenja reformi? Ne više od onoga što se tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana dalo iščitati iz medija, javila je HRT-ova novinarka Dajana Šošić za podnevni Dnevnik.

Božo Petrov na prvom mjestu ističe reforme, Drago Prgomet jučer je izjavio kako su spremni biti dio izvršne vlasti, pa i dati novog premijera iz redova Mosta. Danas se u Zagrebu u 13 sati trebalo okupiti uže vodstvo Mosta kako bi se dogovorili oko zajedničke strategije i pokušali usuglasiti svoje stavove. Ipak, sastanak je otkazan jer se svi članovi užeg vodstva stranke danas nisu mogli okupiti. Sve bi trebalo biti puno jasnije sutra kada se nastave pregovori unutar stranke.
Iako je Most najveći pobjednik parlamentarnih izbora, već tijekom jučerašnjeg dana moglo se primjetiti da izjave čelnika Mosta nisu u potpunosti usuglašene. Sa stavom Drage Prgometa da bi Most svakako trebao biti dio izvršne vlasti, pa i dati buduće premijera unutar Mosta, slaže se oko dvije trećine članova, ali neki su, čini se, još neodlučni oko tog. No uskoro će i MOST morati objasniti tko odlučuje, kojim tijelima i kojim modelom. 

Član Mosta Robert Podolnjak njegovu izjavu jutros u emisiji "U mreži Prvog" nije mogao potvrditi.

O Mostu ovisi rasplet političke situacije kakvu nismo imali nakon nijednih dosadašnjih parlamentarnih izbora.

U HDZ-u ističu kako za to imaju odgovor - najjači adut im je, kažu, već pripremljen paket gospodarskih reformi na koje Most neće ostati imun. U SDP-u pak ističu kako će u pregovore ući s potporom najvećeg broja zastupnika, njih više od 60. Zajedno s Mostom imali bi više od 80 ruku u Saboru što je, kažu, najbolje jamstvo da će se dogovorene reforme i provoditi.

U Mostu su optimistični. Njihov dobar rezultat, kažu, već je u politički život Hrvatske donio prvu promjenu - nitko, kažu, više ne govori o imenima, foteljama, ministarskim pozicijama, svi govore o reformama, svi su primili poruku građana.

Jedno od najvažnijih pitanja u pregovorima moglo bi biti smanjenje broja jedinica lokalne i regionalne samouprave, za što se dosad ni HDZ ni SDP nisu zauzimali. Profesor Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu smatra kako Most mora odlučiti na koji način će preuzeti odgovornost. U vladi, u braku s velikom koalicijom i sam provodi reforme, ali riskira gubitak identiteta. Podupiranjem manjinske vlasti pak riskira nove izbore, istaknuo je.

Petrov za HRT: Most sastavlja popis zahtjeva - razgovori ovaj tjedan

Intervju s Karamarkom: Zašto bi Most izabrao HDZ?

Prvi na listi koalicije "Hrvatska raste" za VIII. izbornu jedinicu Željko Jovanović na konferenciji za novinare u utorak u Puli ustvrdio je da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović dobio od svih kandidata najviše glasova u cijeloj Hrvatskoj i da zato zaslužuje biti mandatar nove Vlade. Evo njegove računice:
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović počet će konzultacije o davanju mandata za sastavljanje vlade nakon što od Državnog izbornog povjerenstva dobije službene rezultate izbora. Zbog ponavljanja izbora na sedam biračkih mjesta to neće biti moguće prije idućeg tjedna, poručila je predsjednica u priopćenju. Prema Ustavu, predsjednica povjerava mandat za sastavljanje vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine zastupnika.