Most i SDP - evo što znamo i što ćemo tek saznati

SDP-ovci su itekako zatvoreni, ne otkrivaju karte kojima misle pridobiti Most koji im je nužan za formiranje vlade, kazala je za emisiju Hrvatska uživo HRT-ova novinarka Kristina Pešić, koja je danas razgovarala s nekoliko SDP-ovaca.

Nema razgovora jedan na jedan s Mostom, rekao je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a i kandidat za mandatara, doznaje HRT-ova novinarka Tatjana Munižaba. Nužno je da se u razgovore uključi i IDS zbog decentalizacije i reforme javne uprave. Nije isključeno da SDP, u razgovorima koji počinju ovog tjedna, ponudi Mostu mjesto ministra uprave.

U SDP-u vjeruju da bi razgovori mogli i završiti ovog tjedna. Neće se voditi pred medijima, rekao je Milanović i najavio da će osobno sve priopćiti javnosti.

Činjenica je da u SDP-u zapravo nemaju razloga za nezadovoljstvo, iako je HDZ relativni pobjednik, SDP nije gubitnik - dobili su više mandata nego što su im prognozirale predizborne ankete. Sa sigurnim IDS-ovim rukama imaju zapravo isti start u utrci za 76 ruku potrebnih za formiranje saborske većine.

Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a, rekao je da su izbori završili neriješeno, da je Most pokazao da je Hrvatska zapravo na dvije obale, lijevoj i desnoj, i da je Most sada u sredini.

Sad će i lijevi i desni pokušati taj isti most privući svaki svojoj obali. Pitali smo danas Branka Grčića jesu li prionuli pregovorima s Mostom, pa je odgovorio da taj posao vodi predsjednik stranke Zoran Milanović i da će se idućih dana na tome raditi vrlo intenzivno.

Znamo da je još sinoć Zoran Milanović otvoreno rekao da je spreman na sve reforme i pozvao Most da im se u tome pridruži, ne kao liderima, nego kao partnerima. Znamo i da su spremni na mnoge reforme na kojima Most inzistira.

Znamo i da se prije izbora neslužbeno razgovaralo o tome što je dobro napraviti za Hrvatsku. Sada čekamo što će se izroditi iz službenih razgovora.

Spekulira se da je Zoran Milanović još jučer prije dolaska u svoj stožer razgovarao s Dragom Prgometom i da je gradonačelniku Metkovića Boži Petrovu poslao SMS kojim mu je čestitao na izbornim rezultatima. Spekulira se i da su svi zastupnici izabrani na manjinskoj listi skloni poduprijeti njihovu koaliciju Hrvatska raste. 

Ono u čemu je SDP-ova koalicija sigurno uspjela na ovim izborima, uspjela je homogenizirati lijevo biračko tijelo, budući da ni jedna stranka s ljevice koja se nudila kao alternativa SDP-ovoj koaliciji nije polučila uspjeh.

Dakle, ni ORAH ni Josipovićeva Naprijed Hrvatska, jedino je Čačić ušao u Sabor zahvaljući odanosti birača u 3. izbornoj jedinici. Sada Milanović treba pokazati može li homogenizirati i poprilično različite osobnosti koje čine nezavisnu listu Mosta u prihvaćanju ruke suradnje koju im je ponudio. Za sada se svi složno zaklinju da će u tome ključnu ulogu imati prihvaćanje reformi. Koliko se daleko u cijeloj priči stiglo, za sada iza ovih vrata šute.