'Hrvatski jazzisti' Stjepana Brace Fučkara

O hrvatskom jazzu malo je objavljenih knjiga, stoga veseli svaka nova koja će spasiti od zaborava povijest ove glazbe u nas. Iskoristivši veliko iskustvo što ga je stjecao više od 50 godina kao glazbeni urednik na Hrvatskom radiju, ali i aktivni glazbenik, Stjepan Braco Fučkar napisao je knjigu o jazz sceni u Hrvatskoj - ovo je njezino četvrto izdanje. 
 
U svijet jazza Stjepan Braco Fučkar ušao je 50-ih godina prošlog stoljeća. Prva glazbena iskustva stječe u Tamburaškom orkestru, ali srce ga vuče u nove glazbene izazove. U tinejdžerskim danima zainteresirao ga je saksofon i počinje učiti note i držati glazbeni instrument.

Toliko se zaljubio u saksofon da je njegov otac nekoliko godina poslije prodao motor kako bi ga kupio. A trud se itekako isplatio. Stjepan je završio srednju glazbenu školu, upisao akademiju i onda nastupao po cijelome svijetu. Uskoro ga put dovodi i na tadašnji Radio Zagreb.
 
Od tada do danas, u više od pola stoljeća, Braco je sakupljao građu o svjetskim, ali i hrvatskim jazzistima. Od tog trenutka nastaje knjiga Hrvatski jazzisti, za koju je odabrao velik broj fotografija, većinom iz privatnih arhiva te arhiva autora.

Tvrdoukoričena, enciklopedijski opsežna monografija na petstotinjak stranica gotovo je stogodišnji raspon jazza u Hrvatskoj te skuplja dokumentarnu, povijesnu i glazbenu građu. Na stotine važnih imena spomenuto je u knjizi.