Znate li kako nastaje šareno staklo?

Kako dobiti isprepleteno staklo neobične finoće, staklo sa šarenim točkicama ili pak razne oblike u staklu? Kada se ono tali, stapanjem ili tehnikom fuzije, nastaje čarolija različitih boja i oblika, a time i namjena.

Zanimljivi stakleni predmeti izrađeni su tehnikom fuzije. Već više od 10 godina stvara ih Karmen Ptičar, keramičarka po struci i velika zaljubljenica u staklo. Naravno da smo prvo morali doznati što fuzija u slučaju ovoga lijepog stakla znači. Fuzija je kao što sama riječ kaže spajanje dva ili više komada stakla taljenjem. Termičkom obradom stakla, tj. zagrijavanjem, molekule na visokom temperaturama počinju mijenjati svoja mjesta…, objašnjava Karmen. I u trenutku kada se utale jedna u drugu proces se zaustavlja i nekoliko komada običnog stakla postane stakleni predmet fine strukture i oblika. Možemo koristiti kalupe ili ravne podloge, možemo se igrati s metalima, možemo utaljivati, kao u ogrlici, metalnu žicu u staklo, dodaje Karmen.

Staklo može ostati prozirno, no bojenjem se postiže posebna čarolija. Prvo na komadu papra, baš nekada krojačice, Karmen izradi model za rezanje stakla. U ovoj tehnici staklo se ne puše na vruće, već se sve radi na hladno uz pomoć malo alata. Na sobnoj temperaturi reže prozorsko staklo i postavi ga u kalupe te tako ili direktno ide u peć. Staklo Karmen boja posipavanjem stakla u prahu ili pigmentima kistom ili bojama.

Staklo se slaže tako da se taljenjem dobije željeni dizajn. Poprečno u dva sloja za izgled mreže, dodavanjem manjih komadića stakla za točkasti izgled... mogućnosti su brojne, a cijeli posao nakon što se sve posloži obavlja peć. Staklo se, ovisno o debljini i željenom cilju, zagrijava i do 24 sata u peći te se isto tako lagano i hladi. Ta peć napravi pravu čaroliju, svako novo otvaranje peći, a radim već 15 godina, ali svaki put je to jedno iznenađenje No ponekad je i žalost, jer se dogodi ono što nije trebalo. Uvijek je iznenađenje sasvim sigurno, iskrena je Karmen.

Ipak, najčešće sve završi dobro, a zatim slijedi uživanje u pogledu i uporabi izrađenih predmeta. Karmen kaže da se fuzijom mogu izraditi stvarno šaroliki predmeti, od nakita preko ukrasnih predmeta do staklenih zidova. Tehnikom fuzije mogu nastati zaista lijepe staklene priče.