Uspjeh Mosta prilika za reforme

Most nezavisnih lista uvjerljivo je najveće iznenađenje izbora i politička snaga koja će odlučiti o raspletu. Devetnaest mandata rezultat je koji, i sami su priznali, nisu očekivali i očito je da se mnogo birača odlučilo upravo za Most kao već toliko puta spominjani treći put.

Politolozi godinama upozoravaju: stvorio se velik broj protestnih birača koji ne podnose ni HDZ ni SDP, nego traže treći put. Pokušali su ih pridobiti ORaH, Radnička fronta, Živi zid... Na kraju, protestni val zajahala je lista nezavisnih kandidata koje, kažu analitičari, prije svega krasi nešto što hrvatski političari izbjegavaju: skromnost, poštenje i racionalnost.

Jezgra Mosta nastala je udruživanjem nezavisnih gradonačelnika malih dalmatinskih gradova koji su svoje sredine izvukli iz bankrota.

Simbolika imena Most dodatno jača u rujnu. Pokretu se pridružuje HDZ-ov odmetnik Drago Prgomet, čime Most dobiva osovinu Dalmacija - Zagreb.

Od samog početka ponavljaju - idemo s promjenama. Traže drastično smanjivanje skupe javne uprave, ukidanje županija i pojedinih gradova, smanjivanje političke mreže preko koje HDZ i SDP kapilarno ostvaruju svoj utjecaj diljem zemlje. Most ovime potkopava temelje političke arhitekture dviju velikih stranaka. No može li izdržati toliki pritisak?

Zasad se spominju tri moguća scenarija: U prvom Most je izvankoalicijski nadzornik buduće vlade. U drugom Most se raspada jer njegovi vođe prihvaćaju fotelje u zamjenu za lojalnost. U trećem, kažu, malo vjerojatnom, SDP i HDZ prave obrat i udružuju se u veliku koaliciju protiv Mosta.