Osmijesi u Mostu - ne odustaju od reformi i ne traže premijersko mjesto

Borba za vlast je počela. Ni HDZ ni SDP ne mogu formirati vladu bez najvećeg iznenađenja izbora - Mosta nezavisnih lista koji je na izborima osvojio 19 zastupničkih mandata! Pregovori o sastavljanju buduće vlade počeli su. Podsjetimo, Tomislav Karamarko rekao je da su u tijeku intenzivni pregovori s Mostom. Sa SDP-ove strane potvrdio je Damir Mateljan. Održan je i sastanak Vijeća Mosta na kojemu su, među ostalima, bili Božo Petrov, Drago Prgomet i Ivan Lovrinović. Uoči sastanka Petrov i Prgomet razgovarali su u četiri oka. 

VIDEO: Most i SDP - evo što znamo i što ćemo tek saznati

VIDEO: HDZ kontaktirao s Mostom: Naša je prednost Prgomet

Najvažnija je poruka sa sastanka Vijeća Mosta da se građani koji žive od svog rada ne moraju bojati reformi koje će Most zahtijevati od partnera - one će biti uperene protiv neučinkovitosti državne uprave. 'Znamo što tražimo i nadamo se da će ih prihvatiti neka druga opcija', izjavio je Božo Petrov nakon sastanka. 'Jasno smo rekli da neće biti koalicije. Inzistiramo na točnim kriterijima na kojima će se vrednovati sposobnost i podobnost', dodao je. Na pitanja jesu li ga zvali Karamarko i Milanović izričito je odgovorio - Ne. Na pitanje traži li Most premijersko mjesto za Dragu Prgometa sam Prgomet je izjavio kako je to pitanje previše smiješno i besmisleno da bi ga uopće komentirao. Na pitanje znači li to da Most od budućih partnera neće tražiti premijersko mjesto Prgomet je odgovorio: Upravo tako.

Gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić izjavio je za HRT kako, prema njegovim saznanjima, nije postignut dogovor između koalicije Koalicija raste i Mosta. Ponovio je kako Most neće ići u poslijeizborne koalicije te neće pregovarati o funkcijama. 'Možemo samo raspravljati o reformama', kazao je. Dodao je da tijekom izborne noći nije bilo službenih razgovora, što ne znači da nije bilo privatnih poziva. 'Ne bježimo od odgovornosti i to što smo tražili premijersko mjesto ne znači da ucjenjujemo. Želimo reforme i želimo se riješiti uhljeba', naglasio je Kovačić. Upitan za bolne rezove na kojima Most inzistira kazao je kako ih neće osjetiti obični građani, nego nepotrebni vijećnici i besposleni funkcioneri. Naša iskustva iz lokalnih sredina treba primijeniti na državnoj razini - kako bi stvari funkcionirale', zaključio je Kovačić. 

Drago Prgomet u razgovoru za Dnevnik u podne odbio je govoriti o odlukama koje bi se na sjednici Vijeća Mosta mogle donijeti. Podvući ćemo crtu pod ovu pobjedu, spremni smo preuzeti odgovornost za vođenje države. Razgovarat ćemo samo s onima koji su spremni preuzeti odgovornost i provesti promjene, rekao je Prgomet. Istaknuo je kako pregovori o eventualnoj suradnji s drugim strankama ili koalicijama još nisu počeli. Dobili smo samo javnu ponudu SDP-a, dodao je. Prgomet je naglasio kako poštuje legitimitet svih izabranih i spremni su sa svima razgovarati. No od svojih načela, kaže, ni milimetra neće odstupiti.