'Pazi što jedeš' i (p)ostani zdrav

U Puli se peti put održava godišnja manifestacija 'Pazi što jedeš'. Riječ je o zajedničkom projektu istarskog Etnografskog muzeja i udruge ekoloških proizvođača, kojemu je cilj povratak tradicionalnoj i zdravijoj prehrani.

Prije nego što se počne paziti što se jede, mora se pripaziti gdje se i kakve namirnice kupuju. Šezdesetak proizvođača, uglavnom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tu su da posjetiteljima i kupcima objasne na što treba paziti kod nabave prehrambenih proizvoda.

Koordinatorica sajma Danijela Gašpar objašnjava da su među najpopularnijim proizvodima stare vrste pšenice, znači pir, zatim grahorice su jako popularne, a što se izlagača samih tiče, vidim ove godine je hit aronija, jako puno ima ove godine izlagača s aronijom, imamo četiri medara ovdje, što je isto dobro.

Uvijek su dobrodošli i neki novi proizvodi, poput biljnog namaza od raznih vrsta povrća, s maslinovim ili bučinim uljem. Sjajan je i humus: Humus, to jest namaz od slanutka, on je doručak, međuobrok. To je stvarno odličan namaz, preporuka je šećerašima zbog niskog glikemijskog indeksa, to je biljni protein koji zasiti, a ne deblja, tako da je dobro i za nas žene, kaže Mirjana Strancarić.

Ove su godine na Pazi što jedeš prvi put stigle i ekološke mandarine. Prvi proizvođači iz doline Neretve ušli su pod ekološki nadzor. Sa sasvim drugog kraja zemlje, iz Međimurja, došlo je brašno, i to integralno iz biodinamičkog uzgoja.

Ekološka proizvodnja daje manje prinosa od industrijske, ali usjevi zasijani starim, autohtonim sjemenom znatno su otporniji na ekstremne vremenske uvjete, poput suše i preobilne kiše. No je li sve tradicionalno nužno bolje od novog? Koliko su se uistinu zdravo hranili naši preci? Tanja Kocković Zaborski, voditeljica projekta odgovara: Nisu imali ono što mi imamo danas, veliku mogućnost i izbor, imali su ono što su sami napravili, jako puno su radili. Pa su automatski bili zdraviji u tom smislu.

Drugim riječima, ponašali su se onako kao što preporučuju i organizatori ove manifestacije: umjereno su jeli, i to lokalno proizvedene namirnice, i bili fizički aktivni. Recept koji je često teško slijediti, ali je jedini put do zdrave prehrane i života.