Otvoreno: Tko će sastaviti saborsku većinu i kako?

Tko će sastaviti novu Vladu? Kome će se prikloniti Most nezavisnih lista? Nakon izborne nedjelje i velikog iznenađenja u vidu 19 mandata Mosta, neizvjesno je tko će i u kojem sastavu imati priliku okupiti Vladu. O postizbornim koalicijama i trenutnoj političkoj situaciji u HRT-ovoj emisiji Otvoreno razgovarali su Željko Reiner (Domoljubna koalicija), Arsen Bauk (Hrvatska raste), Robert Podolnjak (Most), Milorad Pupovac (SDSS), Jelena Pavičić-Vukičević (Bandić Milan 365), Boris Miletić (IDS) i Dragan Vulin (HDSSB).


Na četiri moguća scenarija s Mostom o kojima se govori, Robert Podolnjak odgovorio je kako su to sve hipotetički scenariji koje neki priželjkuju. Mislim da ljudi u Hrvatskoj, ali i političari nisu naviknuti da nakon izbora postoje različite mogućnosti formiranja vlade, rekao je Podolnjak i nadodao da nisu odlučili koji će model imati. Varijantu manjinske vlade ne smatra nužno nestabilnom mogućnošću. Tri ključne reforme ističu iz Mosta: smanjenje broja lokalnih dužnosnika, teritorijalni preustroj države i reformu javne uprave.
Željko Reiner upitan je može li HDZ pristati na navedene zahtjeve. Mi se zalažemo za reformu javne uprave, istaknuo je Reiner i rekao kako je smatra neučinkovitom. Smatra da je ključno poboljšanje efikasnosti i depolitizacija javne uprave. Na manjinsku vladu, Domoljubna koalicija pristala bi uvjetno, ovisno o okolnostima.
Predsjednik stranke vodi pregovore s Mostom, istaknuo je Arsen Bauk. Smatra da će SDP, ako se pregovori završe dobro, zajedno s Mostom, IDS-om i zastupnicima manjinskih stranaka formirati novu vladu. Komentirao je i ankete u kojima je HDZ dobio mandat više nego je stvarno dobio na izborima i nazvao to matematičkim činjenicama.
Milorad Pupovac tvrdi da se Tomislav Karamarko nije javljao SDSS-u. Pupovac je rekao da je po stavovima i opredjeljenju birača, SDSS bliži lijevoj koaliciji i ukoliko bude bilo moguće, podržat će nastajanje te koalicije. Poštivanje prava manjina i međuetničku toleranciju smatraju najvažnijim.
Na pitanje komu će dva mandata Milana Bandića, Jelena Pavičić-Vukičević rekla je kako trenutno nisu opterećeni time tko će sastaviti Vladu, no u Saboru žele participirati da projekti koje su predstavljali u kampanji nađu svoj put ka realizaciji, kao naprimjer, besplatni udžbenici.
Boris Miletić istaknuo je kako imaju mandata koliko su i planirali te da mogu imati svoj klub zastupnika u Saboru, što im je bilo bitno. Snaga IDS-a je u vjerodostojnosti i dosljednosti, rekao je Miletić i još jednom rekao kako oni mogu surađivati jedino s lijevo-liberalnom koalicijom no tek uz uvjete poput decentralizacije. Nama koaliranje s desnim strankama ne dolazi u obzir, naglasio je.
Ne razmišljam o ostavci jer HDSSB ostaje parlamentarna stranka, rekao je Dragan Vulin i dodao kako nije lako samostalno izlaziti na izbore nekoliko ciklusa za redom. Dodao je da HDSSB živi i ide dalje. Na pitanje o utjecaju Slavonske sokolske garde na rezultat izbora, smatra kako on postoji, no ne može ocijeniti je li dobar ili loš utjecaj.


Cijelu emisiju pogledajte ovdje: