Petrov: Gradimo novu Hrvatsku, čestito i nikako drugačije!

Božo Petrov, nakon što je čuo prve rezultate Državnog izbornog povjerenstva, održao je govor u stožeru Mosta.

Izlazak na birališta je bilo pravo i dužnost. Dužni smo odgovoriti na to jer smo dali svoju riječ i ona bi od danas trebala značiti odgovornost za razliku od bilo kakvih ugovora i sporazuma. Postoje trenuci u kojima ne dijelite ljude nego prihvatite poziv da izgradite bolju domovinu. Prošlo je previše vremena za raščišćavanje odnosa. Trebamo ljude najstručnije u svojim potezima da izgradimo pravedniji sustav. Neminovno će postojati situacije gdje će trebati donijeti bolne odluke, koje će zahvatiti prijatelje i rodbinu. Potrebno se baviti javnim, a zaboraviti privatno. Danas imamo jedinstvenu priliku za to. Očekujem to od onih koji su pristupili Mostu. Tražim od javnosti da prema svakom od nas budu 100 puta oštriji ako itko pokuša izigrati ono što je to do danas podržavao. Nemamo vremena za nove kalkulacije. Vrijeme je isteklo jučer. Vjerujem da smo svi svjesni težine u kojoj se nalazimo. Pozivam ljude koji danas uporavljaju da skupa zajedno napravimo bolji sustav koji ćemo ostaviti budućim generacijama, čestito i nikako drugačije, bez kalkulacija. Gradimo novu Hrvatsku, rekao je Petrov u govoru, koji je zvučao gotovo državnički.

Petrov je u govoru iza ponoći u trenutku kad je Most imao 19 osvojenih mandata zahvalio svim hrvatskim biračima. Obećao je da neće izdati njihovo povjerenje. Ne mislim da smo zvijezde izbora jer smo ovo i očekivali i vjerovali. Možda je to za druge stranke bilo neočekivano, ali za nas ne. Nitko nas nije zvao, rekao je Petrov za HRT o spekulacijama da se Most već zove na razgovore. Reforme javne i lokalne uprave, reforme pravosuđa, reforme poreznog sustava, reforme monetarnog sustava i najvažnije - poticanje konkurentnosti našeg gospodarstva. Dakle, ulaganje u proizvodnju i izvoz na način da na kraju jača hrvatska proizvodnja, a ne kapital, stvari su ispod kojih Most ne ide. Novi izbori su mnogo jeftiniji nego još jedna nesposobna vlast, dodao je.

Ovo nije pobjeda niti jedne političke stranke. Danas su građani pokazali do čega im je stalo, a to su promjene. Obećavamo - nećemo izdati vaše povjerenje. Danas je jedinstvena prilika za nešto kvalitetno, veliku promjenu, poručio je Petrov na svome zadnjem obraćanju u izbornoj noći.

A što je Petrov još rekao HRT-ovoj novinarki Maji Sever, pogledajte u prilogu: