ZKM-ov 'Hinkemann' - paradoks demokracije

ZKM večeras premijerno izvodi dramu Ernsta Tollera 'Hinkemann' u režiji Igora Vuka Torbice. Predstavu je preveo Boris Perić, a glume Rakan Rushaidat, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić i drugi.  Scenograf je Branko Hojnik, kostimografkinja Doris Krstić, skladatelji i oblikovatelji tona Alen i Nenad Sinkauz, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Koliko nas određuju osobine, a koliko društvena stvarnost koja nas okružuje, pitanje je na koje je Toller odgovor tražio još prije gotovo 100. Ova premijera pokazuje da je to pitanje i danas aktualno. Predstava ispituje i granice privatnosti, koje su danas postale vrlo propusne, a publika je sve željnija sočnih sadržaja.

Kakve su Hinkemannove šanse za normalan život nakon što je prošao pakao rata i iz njega izišao kao invalid uskraćene muškosti? Kako ističe redatelj Igor Vuk Torbica, osobnu borbu pojedinca otežava i paradoks demokracije - koja promiče različitost, ali ju istodobno sputava. Riječima, pjesmom, pokretom, krikom ili šutnjom glumci žele dočarati tu složenu temu s kojom se svi susrećemo.

ZKM-ov 'Hinkemann' publiku želi potaknuti na razmišljanje - što odabrati u današnjoj golemoj ponudi kulture i zabave i koje su osobne i društvene posljedice toga odabira.