Snimanje "Etnoforenzičara" u završnoj fazi

Nedavno smo posjetili snimanje novih epizoda igrano-dokumentarnog serijala "Etnoforenzičari". Ovaj serijal rađen je po uzoru na popularne serije o forenzičarima, no ovdje agenti ne rješavaju kriminalističke slučajeve, već proučavaju domaću tradicijsku i kulturnu baštinu, i to onu koja je ponekad na rubu zakona.

Trenutno radimo završna snimanja koja sklapaju sve četiri epizode na temu pušenja. Pušenje, duhan, tradicija pušenja koja je na ovim prostorima vrlo prisutna do današnjeg dana, kaže redatelj Ivo Kuzmanić. Malo se poigravamo s time kako sada nešto što se propagira kao apsolutno fuj, ipak je kroz vrijeme punilo kasu svih država, sve države su to poticale, od toga imale zaradu, tako i ova. Ali odnos prema tome se promijenio da je to sad nešto užasno, dodaje.

Scenarist Aleksej Pavlovsky podsjeća da projekt Etnoforenzičari postoji od 2009. kad su napravili emisiju U gradu Dugom Selu. Zatim su 2011. radili emisiju o patvorenim vinima Kak se dela delanec i 2013. o pivu Piva i igara. To je u stvari parodija na CSI, kriminalističke serije. Gdje su teme zapravo stvarne, ljudi koje snimamo su stvarni, ali su teme one koje se tiču etnologije i kulturne antropologije.

Upravo snimaju upotrebu duhana u gastronomiji. Tijekom istraživanja su došli do spoznaja da se to uspješno može spojiti pa su sretni što mogu zaštititi dignitet biljke duhana.

Ideja im ne nedostaje. Zadovoljni su pravim televizijskim formatom čiste zabave.