HRT i Vlada RH potpisali Aneks Ugovoru kojim se proširuje ponuda programskih sadržaja

Zagreb, 6. studenoga 2015. – Hrvatska radiotelevizija i Vlada Republike Hrvatske potpisali su danas Aneks Ugovora između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2017. godine kojim se proširuje ponuda programskih kanala i javnih usluga HRT-a.

Sporazum su uime HRT-a potpisali glavni ravnatelj Goran Radman, a uime Vlade Republike Hrvatske ministar kulture Berislav Šipuš. Aneks Ugovora predviđa pokretanje novoga regionalnog radijskog programa HRT – Radio Sjever, koji bi bio dostupan u Varaždinskoj, Međimurskoj te dijelovima Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. Pokretanje novoga programskog kanala u skladu je s programskim usmjerenjem HRT-a kojim se želi proširiti ukupnost ponude programskih kanala i javnih usluga te općim smjernicama za javne medijske servise u Europi.

Također, formiranjem HRT-ova centra Knin i Šibenik stvorene su formalne pretpostavke za izgradnju studija i proizvodnju dijela radijskoga programa u Šibeniku. Time će se povećati programski doseg, javna vrijednost i relevantnost radijskoga programa na području emitiranja, tj. Šibensko-kninske županije.

Potpisujući Aneks Ugovora glavni ravnatelj HRT-a istaknuo je zadovoljstvo što su zbog uspješnoga provođenja Programa restrukturiranja HRT-a oslobođena dodatna sredstva i time stvorene financijske pretpostavke da se hrvatskoj javnosti ponude nove usluge koje dosad nisu postojale. Kako bi se to i provelo, bilo je potrebno pristupiti i izmjenama Ugovora s Vladom Republike Hrvatske.

„Zahvaljujući ovim izmjenama i dopunama HRT će tijekom sljedeće godine pokrenuti jedan novi radijski regionalni kanal, proširit ćemo doseg i kvalitetu još jednoga regionalnog radijskog kanala, onaj prvi je HRT – Radio Sjever, te proširiti doseg sadašnjega HRT – Radija Knin na šire područje Šibensko-kninske županije. Također, uvest ćemo i nove oblike distribucije našega programskog sadržaja putem internetskih platformi i zamijeniti način na koji smo našim sadržajima dohvaćali Hrvate koji žive u Sjevernoj Americi i Australiji”, rekao je Radman, ističući kako HRT time preuzima nove obaveze unutar istoga financijskog okvira.

Ministar Šipuš rekao je kako je proces restrukturiranja HRT-a uspješan, što se vidi i u stanju financija javne televizije, ali i u širemu programskom smislu, u pogledu kvalitete sadržaja i prijenosa i u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu. „Vlada je u ovome prijedlogu širenja obaveza koji je došao od strane samoga HRT-a prepoznala kvalitetno širenje programskih sadržaja koje je trebalo podržati, stoga smo danas i potpisali ovaj Aneks”, istaknuo je.

Predloženim izmjenama i dopunama Ugovora ne mijenjaju se odredbe Ugovora koje uređuju financijska prava i obveze HRT-a u provedbi Ugovora, što znači kako se HRT-u neće osiguravati dodatna sredstva, a neće se ni povećati iznos pristojbe.
  
Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr