Obnovljena Vodena vrata, nova atrakcija grada Osijeka

Pet godina trajali su radovi na obnovi vodenih vrata osječke Tvrđe. Svečano otvorenje bilo je pred nekoliko dana, a lokacija je već postala nova turistička atrakcija grada Osijeka.
Riječ je o ambijentalnoj rehabilitaciji povijesnog prostora osječke Tvrđe. Radovi su trajali pet godina, a uloženo je oko četiri milijuna kuna. Vodena vrata koristit će za razne priredbe na otvorenom. .Autor idejnog rješenja je profesor Zlatko Uzelac.

O projektu obnove Vodenih vrata, jedinih sačuvanih vrata u staru osječku jezgru, u Dobrom jutru je govorio detaljno ravnatelj Agencije za obnovu Tvrđe Željko Andraši. Ugrađeno je 70.200 komada cigle, prevezeno oko 30 kubika zemlje, a još ih čeka kompletna obnova vanjskog prstena fortifikacije Tvrđe.

Pomoćnica ravnatelja Agencije za obnovu Tvrđe Valerija Vuković Kondža podsjetila je kako je cijeli proces započeo prije pet godina, kada su poslije završene konverzatorske studije krenuli u arheološka istražuivanja. Njima je potvrđeno da je na mjestu Vodenih vrata nekada postojala Doxatova lineta.

Vodena vrata jedna su od pet sačuvanih ulaza u hrvatske tvrđave te, uz vrata u Staroj Gradiški, jedina u Slavoniji i Baranji. Njihova je vrijednost, osim u kvalitetnom podsjećanju na bogatu prošlost grada, i u tome što će i danas služiti kao turistička atrakcija i mjesto na kojem će svi posjetitelji Tvrđe moći dobiti sve potrebne informacije o gradskoj povijesti.