Hokej možete igrati i pod vodom

Ako se hokej s leda mogao preseliti na travu, zašto ne bi i pod vodu? Tako je razmišljala skupina entuzijasta kada je donijela podvodni hokej u Hrvatsku.
Podvodni hokej se u Hrvatskoj igra 15-ak godina. Prvo se zaigralo u Osijeku, članovi Ronilačkog kluba (RK) Osijek su ga prvi igrali. Trenutno se igra u tri mjesta u Hrvatskoj; u Zagrebu, Sisku i Osijeku. Postoji državno prvenstvo Hrvatske u podvodnom hokeju i ove godine će se održati 11. po redu, objašnjava Saša Kovač, trener u RK Geronimo.

Oni koji podvodni hokej treniraju dugo i redovito kažu da od njega možete imati samo koristi. Ozljeda nema. Sport u vodi, pa tko voli vodu to je za njega, tko voli ronjenje to je za njega. Vrlo je dinamičan, traži fizičku aktivnost, koordinaciju, puno kondicije… sve u svemu vrlo zdravo, ističe Marko Šestić, igrač.

Cilj je postići više golova od protivnika, a postižu se tako da u gol ubacite teški pak koji se gura po dnu bazena. Od opreme koja u tome pomaže tu su naočale, dihalica, palica, rukavice i peraje. Utakmica je podijeljena u dva poluvremena po 15 minuta. Iako se sve odvija na dnu bazena, gledatelji moraju znati što se tamo događa. Stoga se u novije vrijeme koriste kamere koje se potapljaju u bazen i publika izvan bazena ima priliku na projektoru uživo gledati kako se igra, govori Saša.

A što se događa u bazenu osim gledatelja moraju znati i suci. Postoje tri suca, dvoje plivaju na vodi, na površini te s maskom gledaju što se događa na dnu. Treći je pokraj bazena kraj električnog zvonca kako bi ga na signal 'vodenog suca' aktivirao. Zvonce signalizira ispod vode zvučnim signalom da je došlo do nekakvog prekida, opisuje Saša.

Ekipu u ovom sportu čini 6 igrača. Oni često moraju odlaziti po zrak na površinu. Zato je važno biti odlično organiziran kako protivnik ne bi iskoristio brojčanu prednost. Stoga je česta taktika da su 3 igrača pod vodom, a 3 na površni vode te se sinkronizirano izmjenjuju. Podvodni je hokej zanimljiv, ali i zahtjevan. Raznim treninzima tijelo se može pripremiti za napore pod vodom. Trenira se o i vodi – plivanje, ronjenje, ali i izvan vode – trčanje i vježbe snage u teretani.

Kako je početnicima koji se odluče za ovaj sport, ispričao je nakon svog prvog treninga ekipi Dobrog jutra izmoren, ali zadovoljan Mislav Beraković. Prijatelj mi je preporučio pa sam rekao zašto ne. Zanimljivo je, a trening  mi je vrlo naporan. Inače se bavim plivanjem sedam godina, ali zaista sam nakon ovog ostao bez snage Nisam očekivao takav napor.

Iako je hokej pod vodom još uvijek u povojima postoji već i reprezentacija koja je sudjelovala već i na nekim regionalnim natjecanjima. Za veći angažman i uspjeh nedostaju bazni i termini za treninge, kaže trener Kovač.

Problema s organizacijom možda i ima, ali ovi ih dečki zaborave kada urone u bazen. Jer tamo ih, na dnu, svake subote očekuje doza adrenalina i zabave.