HRT otkazao televizijsko izborno sučeljavanje

Hrvatska radiotelevizija odlučila je otkazati sutrašnje televizijsko izborno sučeljavanje. Razlog tomu je očitovanje Državnoga izbornog povjerenstva u kojemu stoji da je HRT-ovo "tumačenje kriterija odabira sudionika suviše arbitrarno"; te da bi se time 'utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora'.

"Hrvatska radiotelevizija poštuje tu odluku Državnoga izbornog povjerenstva, ali smatra da se njome dovela u pitanje samostalnost uredničkih odluka te zakonom i pravilima zajamčena neovisnost javnoga servisa. Ovom odlukom Hrvatska radiotelevizija nedvosmisleno poručuje javnosti i svim sudionicima izbornoga postupka da ne pristaje biti iskorištena u izbornoj kampanji", izjavila je voditeljica Informativnog medijskog servisa HRT-a Lamija Alečković.

Hrvatska radiotelevizija na sučeljavanje je, na temelju istraživanja javnoga mnijenja i uredničke procjene, pozvala predstavnike pet stranaka, koalicija i neovisnih lista za koje je procijenila da bi nakon provedenih izbora 2015. mogle biti važne u oblikovanju i izboru Vlade Republike Hrvatske, što je posve u skladu s pravilima koja je odredio Hrvatski sabor te s HRT-ovim izbornim pravilima.

Hrvatska radiotelevizija dosadašnji je tijek kampanje pratila u skladu s najvišim profesionalnim standardima i obvezama javnoga medija, a na jednak će način nastaviti pratiti i ostatak izborne kampanje.