Faustin žrtvenik Rimljani izgradili javnim novcem

Gotovo da i nema građevinskih radova koji se na zadarskom poluotoku mogu izvesti bez arheološkog i konzervatorskog nadzora. Jer tko zna na što se sve može naići kada se dublje kopa.

Tako su u prosincu prošle godine radnici, kopajući odvodne kanale, naišli na ostatke drevnog Jadera, rimske kolonije na našoj strani Jadrana. No nitko nije ni sanjao da će se ondje naći i jedan unikatni spomenik, vrijedan žrtvenik iz tog doba.

Doznalo se i da su drevni Rimljani znali koliko je bitan proračunski novac. Riječi su to uklesane u kamen koji je prije godinu dana u Zadru izvučen iz mulja s pet metara dubine. Arheolozi su tek nedavno pročitali natpis i otkrili da je riječ o vrlo vrijednom žrtveniku: Faustini, uzvišenoj kćeri Marka Aurelija odlukom Gradskog vijeća napravljen je javnim sredstvima.

Svjetlo dana nije vidio 1800 godina. Pola tone težak komad vapnenca zapravo je podnožje kipa pa se pretpostavlja da je u drevnom Jaderu, uz već dobro poznati hram na Forumu, postojao još jedan. Hrama nema, a žrtvenik je  premješten na drugo mjesto i iskorišten kao dio zida. Arheolozi su dokumentirali pronalazak, a zid je zaštićen i ponovno zakopan.

U Zadru nije teško pronaći arheološki lokalitet, no vrijedi spomenuti da je istraženo tek 15% ukupne površine poluotoka.