Što sa 'švicarcem' nakon izbora - evo što su poručile stranke

Udruga Franak vrlo je zadovoljna odazivom i odgovorima političkih stranaka na upitnik koji su im poslali, a koji se odnosi na goruće probleme dužnika u švicarcima. Tvrde da su odgovori koje su dobili iz stranaka jamstvo da će, bez obzira na to tko pobijedi na izborima, dužnici imati potporu vlasti. 

Udruga Franak iznimno je zadovoljna odgovorima političkih stranaka i koalicija na upitnik vezan uz rješenje problema kredita u švicarskim francima (CHF), jer odgovori jamče da će se, bez obzira na to tko došao na vlast, idućih nekoliko mjeseci riješiti nezakonitosti u radu banaka, a svim dužnicima bit će isplaćena odšteta, rečeno je na konferenciji za novinare Udruge Franak. 'Sve u načelu je na korist dužnika u švicarskim francima, ali i svih ostalih dužnika, dakle, možemo očekivati da će se u sljedećem razdoblju od nekoliko mjeseci sve nezakonitosti u radu banaka otkloniti zauvijek', izjavio je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Pitanja koja je Udruga Franak postavila strankama

Potpuno pozitivno na svih osam pitanja odgovorio je SDP, u ime koalicije Hrvatska raste, zatim Hrvatski laburisti - Stranka rada, MOST i HDSSB. HDZ je na šest pitanja odgovorio pozitivno, ali se ogradio od pitanja vezanog uz donošenje zakona za vraćanje preplaćenih kamata, jer smatra kako je to potrebno riješiti u privatnim sudskim postupcima. Ta bi stranka i porez bankama odredila drukčije nego što to predlaže Udruga Franak, kaže Aleksić.

Iako nije konkretno odgovorio ni na jedno pitanje, Živi zid apsolutno je protiv nezakonitih bankarskih radnji, a u korist dužnika, dodaje on. ORAH pak ubuduće ne bi zamrzavao tečaj franka, dok je stranka Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez na šest pitanja odgovorila pozitivno. No ta stranka nije spremna ograničiti kamate na jedan posto jer bi to, kako je na konferenciji rekao njezin predsjednik Ivo Josipović, štetilo dužnicima. IDS i stranka Pametno nisu konkretno odgovorili na pitanja, ali podupiru stajališta Udruge Franak, a stranke Bandić Milan 365, Hrvatska zora i U ime obitelji nisu uopće odgovorile na upitnik. 

Konverzija hipotekarnih kredita vezanih uz švicarski franak u euro ne bi trebala utjecati na kreditnu sposobnost banaka u Hrvatskoj da financiraju oporavak i odobravaju kredite, procjenjuju u Europskoj komisiji.

Neslužbeni izvori navode da je jedan od učinaka konverzije tih kredita povećanje prihoda kućanstava, što pozitivno utječe na potrošnju, jedan od  bitnih faktora BDP-a.