Plitvička rendžerica 007

Jedina rendžerica na Plitvičkim jezerima, Katica Poljak, nedavno je dobila značku znakovitog broja 007. I ona je, poput agenta Bonda, izložena brojnim opasnostima, ima pištolj, vozi automobil i čamac.

Dolazi iz Rakovice, a radi na Plitvicama. Jedina je rendžerica već cijelo desetljeće. No titulom prve hrvatske čuvarice prirode okitila se tek nedavno. Znali smo da trebamo dobiti značke, to je normalno i zakonski, tako da moramo imati značke, ali osobno nisam očekivala da ću dobiti tu značku 007 i jako sam se iznenadila, priznaje Katica.

Iznimno voli svoj posao i rodni kraj. Nakon godina rada u Zagrebu, odlučila se pod svaku cijenu vratiti u Liku. Osim automobila i motocikla koji vozi, ima položen ispit za voditelja čamca. Njezin posao, uz nadzor nad jezerima i šumama, obuhvaća i znanstveno-istraživačku.

Sa sobom ne nosi pištolj, iako ga posjeduje jer se u slobodno vrijeme bavi lovom. Bliske susrete s divljim životinjama na Plitvicama ima svakodnevno. Od riba do više od 50 vrsta sisavaca. Imala sam susreta i s medvjedima, isto tako sam vidjela i vuka, jelena, divlje svinje i divlju mačku… jedino još nisam vidjela risa, nadam se da ću ga vidjeti.

Sigurnost posjetitelja nacionalnog parka njezina je najvažnija zadaća. Turisti su skloni riskirati život radi savršene fotografije ili nesvakidašnjeg pogleda s opasne litice. Katica je tu da ih katkad spriječi u naumu. Uglavnom ih u prvoj prilici upozoravamo, u takvom prekršaju, a druga mjera je represivnija kad ih kažnjavamo.

Uz svakodnevne rizike kojima je izložena, svoj posao ne bi mijenjala. Svjež zrak, priroda i njezine skrivene tajne - samo su neke od pogodnosti posla koji Katica obožava.  Imam najveći ured na svijetu koji se proteže na 30 tisuća hektara a spaja i jedno i drugo - i dio uredskog posla i slobodu jer se krećete kroz prirodu. Daje 2 u 1 - i radite i uživate!

Ona ne vidi razlog zašto i druge žene ne bi mogle raditi takav posao. Hrabra, vedra i oprezna. Rendžerica Katica voli život, ali i on voli nju!