Divlji vrt u Zagrebu

Postoje vrtovi čijoj ljepoti pristaju sva godišnja doba, pored kojih je nemoguće proći a ne zastati i diviti se bojama i zvukovima koji dopiru iz njih. Takva je i ova oaza u Savskoj Opatovini, u zapadnom dijelu Zagreba, koja više podsjeća na udaljena odmorišta nego na blizinu gradske vreve.

Mladen Šiprak
 objašnjava: Više volim divlju prirodu, vidite da tu ništa nije u nekom redu. Savršen nered! A to je najljepše u cijeloj priči. Nije to ono što su francuski i engleski vrtovi, ovo je više kao da je samoniklo.

Ni ne čudi jer je kao dugogodišnji lovac i ribolovac, Mladen ideje za uređenje svojeg vrta pronašao upravo u prirodi. Posla je puno, treba uvijek nešto podrezati, obrezati, doštukati, očistiti!i.

Posebno je ponosan na dio vrta koji krasi ne samo bogat biljni nego i životinjski svijet. Glazba vode koja se preko kamenih kaskada ulijeva u jezero stvara ugođaj koji opušta. Kamen, voda i biljke to je cijeli jedan ambijent. U jezeru ima sve naše autohtone ribe, a prikupio ih je iz Kopačeva i Lke, a neke je ulovio u Savi.

Pitomiji dio vrta, raznobojne cvjetnice, Mladen je zaštitio pletenom ogradom koju je sam sa zadovoljstvom izradio. Kao i posudice za jagode koje još iznenade pokojim slatkim plodom.

Tko god se slučajno ili namjerno zaustavi pokraj ovoga vrta, ponese sa sobom dašak one posebne energije koju stvaraju ljepota i nadahnuće.