Od polja do stola

Gdje se uzgajaju povrće, voće i ostali plodovi koji se svakodnevno nude na tržnicama? Tko ih bere i još važnije, kada ih bere? Na jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ekipa Dobrog jutra provjerila je kako hrana dolazi do tržnica i vašeg stola.

Još za mraka uputila se prema Sisku. Tek što je svanulo, našli one koji već vrijedno rade. Beru još povrća. Vjernim kupcima žele ponuditi najsvježije od onoga što im priroda daje kao nagradu za svakodnevni trud. Dižemo se svako jutro u 5 do 5.30, zavisi od dana i beremo robu. Svaku dan svježe vozimo je na gradsku tržnicu Sisak. I tako svaki dan već 20 godina, opisuje Mario Ivaniš. U ovo doba, pred zimu spremaju blitvu, krumpir, ciklu, mrkvu, peršin, celer, korabicu, nekoliko vrsta salate – zimsku, endiviju, kristalku. Svježe, još s mirisom zemlje, povrće kreće na put do seljačke tržnice, pravi raj za sladokusce.

Na njoj čak 80 posto ponude dolazi s obližnjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Mnoge obitelji žive od rada na zemlji i prodaje svojih plodova. A mnogi Siščani prepoznaju vrijednost svježe hrane koju im ovdje nude. Nama uobičajeno dolaziti svako jutro s našim proizvodima, izlažemo stolove. Pomaže i radnica koja je zaposlena i prijavljena na vaučere te čekamo svoje stalne kupce, objašnjava Mima Ivaniš koja svoje stale kupce doživljava gotovo kao obitelj. Puno je djece na mojoj mrkvi i salati i na mnogočemu odraslo, smije se Mima.

Povjerenje kupaca, kažu, mnogo znači, zato s lakoćom s tržnice hitaju na polje ubrati nove plodove. Berba povrća se odvija tijekom dana. Danas se bere za sutra, uvijek je tako. Danas beremo i prevozimo kući gdje se dorađuje, pakira i drugi dan se vozi roba na tržnicu Sisak, kaže Mario. Važno im je, kažu, da sve što nude kupcima bude svježe, što kupci i prepoznaju već 20 godina koliko Ivaniši prodaju svoju robu na sisačkoj tržnici.

Plodna zemlja uz Savu daje im plodove zahvaljujući kojima imaju pristojan život i hrane ih baš kao i sve one koji znaju cijeniti trud seljaka i na stolu služe hranu koja je tek stigla s polja. A to je tako zaslugom obitelji Ivanić, ali i mnogih drugih s poljoprivrednih gospodarstava.

Ivaniši ne samo da obrađuju zemlju, već unaprijed razmišljaju što će sijati i saditi, brižno uzgajaju plodove koji zatim u samo jednom danu stižu do tržnice i stola.