Kako postati član Zagrebačkih dječaka

Ekipa Dobrog jutro primila je zabrinuti poziv kako je cijela jedna generacija dječaka, pjevača visokog glasa mutirala i kako zboru Zagrebački dječaci trebaju novi članovi.
Zagrebački dječaci prvi su dječački zbor osnovan u našoj zemlji, a svojom klasičnom programskom orijentacijom dopunjuju bogatu europsku tradiciju dječačkog pjevanja. Ekipa Dobrog jutra ih je posjetila i doznala kako im se pridružiti.

U više od 20 godina rada postali su mala, ali važna glazbena i kulturna institucija. Dječaci su osobito cijenjeni zbog boje svoga glasa, a mnogi su skladatelji pisali upravo za njih. U nedostatku dječaka pjevale skladbe su žene, međutim to nikada nije bila ta boja koja je zamišljena, objašnjava dirigentica Jasenka Ostojić koja vodi zbor od njegovih početaka. Ponosno ističe da su postali vrhunski ansambl tražen u velikim glazbenim projektima. Surađivali su sa Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zborom i Orkestrom Muzičke akademije, Zagrebačkom filharmonijom te Operom Hrvatskog narodnog kazališta.

Dječak Sven Jagarinec sa samo 12 godina izveo je 13 predstava u opernom ansamblu, rame uz rame s profesionalcima. Na početku ga je bilo strah da će zaboraviti tekst, no vremenom više nije na to mislio i samo je pjevao i zaključio da na kraju uvijek sve bude super. Tremu nema ni Matej Mlinarić, najmlađi član zbora. Matej pjeva jer ga pjevanje ispunjava, kako kaže i dodaje dobro je za ispuniti svoje slobodno vrijeme, ali učim i za svoju buduću karijeru.

Za razliku od Mateja, Sven glazbenu karijeru mora kratko prekinuti jer mutira. Kaže da mu je to neugodno razdoblje jer ne može pjevati zbog produbljivanja glasa. Hoće li pristupiti nekom drugom zboru ili će se odlučiti za solo karijeru manje je bitno. Važnija je ljubav prema glazbi koja je i bivšim dječacima neprocjenjiva za cijeli život. Ovo je zbor koji nudi više od glazbene naobrazbe.

Zagrebački dječaci vježbaju dva puta na tjedan u večernjim satima. S obzirom na to da im uvijek nedostaje novih članova - dobrodošli ste na audiciju. Jedini uvjet za članstvo u Zagrebačkim dječacima je da jako volite pjevati, uz to da ste dječak, naravno.

Audicije se održavaju utorkom i petkom u 11.30 u Laginjinoj 11.