Zavarivačice bez problema rade taj 'muški posao'

Kako će im reći da vari? To nije bilo pitanje kojim se zamarala simpatična 39-godišnja Čakovčanka Đurđica Grabar, nakon što su joj u Zavodu za zapošljavanje ponudili tečaj zavarivanja. A to što je većina u manduri navikla gledati dečke, a ne cure, za to mari kao i za lanjski snijeg.

Odlučila sam se da čim prije nađem posao jer sam bila nezaposlena dvije godine i već nisam znala kaj dalje, biti bez novca je grozno, a ovo je tipično muški posao, ali ako se nađe posao brzo, zakaj ne.?, objašnjava junakinja naše priče koja neodoljivo podsjeća na filmski klasik Flashdance.

S razlikom, što se ona nakon posla ne bavi poslo, već djetetom. Đurđica je samohrana majka i nema što nije radila da bi prehranila sebe i dijete - bila je animatorica na moru, babysitterica u Londonu, radila je sezonske poslove na ranču borovnica, u uredu, vrtu, trgovini.

Malo je možda zahtjevno ispočetka, ali kakve smo mi žene, sve mora biti tip top, mora biti dobar zavar, ali poslije već ide. Posao je zanimljiv ali i opasan - ipak su tu plin, struja, nekoliko puta na praksi su iskre frcale. Zadovoljna je i svakom danom sve bolja.

Slična je priča i deset godina mlađe Valentine iz Dunjkovca. Po struci cvjećarka, deset je godina bila na burzi i nikad nije dobila priliku složiti cvjetni aranžman. Umjesto cvijeća- Valentina vari i brusi kao da to radi već deset godina, a ne tek mjesec dana.  Njen djed i otac bili su kovači pa joj rad s metalom nije stran. 
 
I Valentina i Đurđica imaju podršku obitelji i prijatelja, kao i kolega na poslu. Muških kolega većinom, koji se trude da se radi u dobroj atmosferi. Jedino što nekad jedva čekaju vikend da se malo dotjeraju. 
 
Tečaj za zavarivanje dosad je završilo tek nekoliko žena, iako ih posao čeka odmah nakon mjesec i pol dana obuke. Dovoljno dobar poticaj, zar ne? Đurđica poziva sve žene da se ne boje, već uključe i u te muške struke.