Kako fotoaparatom uhvatiti miris i okus jela

Uživati u okusima hrane prilično je lako. No prenijeti te okuse, zaustaviti ih na fotografiji, čini se dosta teško. Ekipa Dobrog jutra posjetila je kuhara koji se bavi fotografiranjem i stiliziranjem hrane. Vid Nikolić pokušao dočarati prenošenje mirisa i okusa jela na fotografiju i stilsko oblikovanje koje pojačava žudnju baš za tim zalogajom.

Vid Nikolić je kuhar, fotograf i stilist hrane. Fotografijom se bavi 35 godina, još do osnovne škole. Radi trenutno kao kuhar, pa se specijalizirao za  fotografiranje hrane. To mu je hobi već 15 godina i otada je zaustavio u trenutku, prije nego što s tanjura nestanu, mnoge kulinarske delicije. Sve što skuham doma ili na poslu to fotografiram i pokušavam to raditi što bolje, što profesionalnije da izgleda što bolje.
 

Zato je malo pomalo nabavljao raznu opremu, a o fotografiranju je učio sve više. Treba vježbati, treba imati oko za to. Sve je više-manje vježba, nakon što puno puta poslikate istu ili sličnu stvar već znate u kojem smjeru trebate maknuti objektiv, koji objektiv koristiti, kakvo treba biti osvjetljenje…  Njegov savjet je fotografirati po danu i osvijetliti hranu sa stražnje ili bočne strane.

Kada fotografira uvijek napravi više fotografija, čak do 40, iz raznih kutova, s raznim osvjetljenjem pa kasnije izabere i obradi onu najbolju. Cilj mi je da fotografija izgleda bolje nego jelo uživo. No i najobičnija hrana izgledat će lijepo ako se stilski uskladi s posuđem. Kako je Vid kuhar to mi nije problem. Kaže da hranu treba slagati na lijepo suđe i treba ju aranžirati šareno, u raznim bojama. Moderno, starinsko, božićno blještavilo - stil će dati osjećaj fotografiranom jelu, ali i stvoriti okusnu žudnju.

Vid mnogo putuje i na putovanjima fotografira neobičnu i nama nepoznatu hranu. Posebno voli azijsku kuhinju, pa je za ovu fotografsku priču pripremio upravo takva jela. Naravno, i stilski je sve uskladio da odaje dojam Azije na stolu.

Prenijeti miris koji se razliježe kuhinjom na fotografiju, pravo je umijeće. Najvažnije je pobuditi kod promatrača želju za hranom s fotografije. A to je pak privilegij koji Vid Nikolić ima, jer nakon što jelo ovjekovječi, slobodno se može nagraditi slasnim zalogajom lijepim kao slika.