Dinara - idealno odredište za pustolove

Planinski masivi dalmatinske zagore oduvijek su bili omiljeno izletište mnogobrojnih planinara i zaljubljenika u prirodu. Razvojem turizma, ovakva su odredišta posljednjih godina postala idealno odredište za sve one željne adrenalina i pustolovine.

Dinara, po mnogo čemu jedinstveno prirodno i geomorfološko područje, ponukalo je volontere HGSS-a da u suradnji s regionalnim planinarskim društvima izgrade planinarske domove i staze.

Revitalizacija Dinare u planinarskome smislu počela je prije otprilike deset godina izgradnjom kapitalnog objekta, planinarskog doma na Vrdovu, koji je izgradilo palninarsko društvo Sveti Jakov na visini od 1100 metara, kaže Darko Gavrić iz HGSS-a. U međuvremenu su izgrađena i skloništa, planinarske kuće, uređene su pješačke i biciklističke staze, poletišta za paraglajdere itd.

Planinarski dom Puma sagrađen je u čast hrvatskim braniteljima i nalazi se na čak 1630 m nadmorske visine što ga čini jedinstvenim. Zanimljivo je i to da su svi objekti otvoreni 24 sata dnevno tijekom cijele godine.

Užitak planinarenja Dinarom može si priuštiti svatko. Osim što bi mogla uskoro postati najpoželjnije turističko odredište, Dinara bi trebala dobiti i zasluženi status parka prirode.

Razlog više je i taj što je Dinara jedna od rijetkih europskih planina koja uz svoje krajobrazne i geomorfološke vrijednosti ima sve tri europske zvijeri – ris, vuk i medvjed. Tu su i druge endemske vrste, kaže Ivan Gabelica, ravnatelj javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije.

Ako ste poželjeli staviti ruksak na leđa i zaputiti se na Dinaru, evo nekoliko korisnih savjeta: idite u skupini, recite svojima gdje ste, prijavite se nekom planinarskom društvu, zovite 112 ako zatrebate pomoć.