Srednjoškolci inovatori

Srednja tehnička škola 'Tesla' jedna je od rijetkih u Hrvatskoj u kojoj se primjenjuju najmodernije tehnologije. Zahvaljujući tomu, učenici svoje ideje mogu pretvoriti u prave izume.

U 1. tehničkoj školi 'Tesla' nastava je sve samo ne suhoparna. Quadcopter jedan je od izuma ovih mladih zagrebačkih 'Tesla'. Izumi budućnosti nastaju zahvaljujući najmodernijim tehnologijama, poput 3D printera.

Filip Marjanović učenik je 3. razreda i već se može pohvaliti da ima svoj 3D printer. Napravio ga je prije 3 godine kada su takvi printeri još uvijek bili rijetkost. Htio je vidjeti koliki je zadatak to napravit, kako se njime služi. U programu za 3D modeliranje se napravi model i zatim se prebaci u njega program koji taj model pretvori u jedan kod koji printer razumije. Glava koristi plastičnu nit koju glava rastapa na 220 stupnjeva i polaže na grijanu platformu sloj po sloj kako bi se dobio gotov model, objašnjava Filip.

Dok u nekim tehničkim školama uče kako napraviti igračku, ovdje učenici imaju priliku sami nešto stvoriti. Dominik Anić je tako napravio quadcopterNalik je helikopteru, ima 4 propelera, zapravo je igračka za letenje, opisuje Dominik. Od 2 aluminijske šipke za konstrukciju i kupljenih propelera nastao je quadcopter koji izdrži do 17 min u zraku.

Pametna roleta izum je Frana Bačića i još jedna je potvrda da uz mudru glavu moderna tehnologija čini čuda. Pametna roleta kontrolira se putem računala, a svrha joj je da kad su ljudi na odmoru mogu upravljati roletom pa izgleda kao da je netko u kući, da netko ne provali, objašnjava Fran.  Konstruirana je jednostavno - kompjutor upravlja motorom koji diže i spušta rolete.

Prije nego što se prime izumiteljskog posla, učenici uz pomoć mentora moraju svladati osnove elektrotehnike. Može se reći svakako da su učenici mnogo motiviraniji i zaineresiraniji za ovo područje zbog toga što je to nova, aktualna tehnologija, o tome se puno priča i oni su ovdje u mogućnosti raditi stvarno s najnovijom tehnologijom i može se stvarno reći da su puno, puno motiviraniji nego prošle školske godine, ističe Zvonimir Petković, profesor strojarstva.

Učenici su za svoje izume nagrađeni zlatnim plaketama na raznim sajmovima inovacija pa slobodno možemo reći da 1. tehnička škola 'Tesla' obrazuje mlade ljude dostojne velikana po kojem nosi ime.