„Ruralni razvoj i kulturna baština"

Pogled u prošlost omogućila nam je Hrvatska kuća „Materina priča" gdje je svečano otvorena izložba „Ruralni razvoj i kulturna baština".

U sveopćoj globalizaciji i trčanju za trendovima dobro je sjetiti se i vlastite povijesti. Dizajnerica Mina Petra Petričec objašnjava: Hrvatska kuća njeguje tradiciju i baštinu Hrvata. Dakle, iz davnih, davnih dana. Kao što vidite sami ambijent je upravo tako, život sela Hrvata iz prošlosti, a danas imamo izuzetne narodne umjetnike uz tok rijeke Save, od Posavine, grada Zagreba, Slavonskog broda, dolje do Županje.

Projekt Hrvatska kuća uspješno djeluje već pet godina, a broji oko 500 članova vrijednih rukotvoraca koji njeguju baštinu i tradiciju kroz cijelu Hrvatsku. Već ju je posjetilo oko 30 tisuća turista. Ovdje se održavaju i brojne radionice te se uči mlade generacije tradicijskim vrijednostima i vještinama. Jedna od njih je i šaranje tikvica, stara tradicija sela Gradište u Županjskoj posavini.

Tikvice su služile nekad kao posude za rakiju, za piće ili kao zdjele. Na osušene tikve počeli su urezivati motive. Crta se olovkom, motivi se urezuju. Znači motivi su stari slavenski, zvijezda, cvijeće, hrastovo lišće, žirevi i grane, različite šare, ukrasi, objašnjava Vinko Babić.

I dok su mladi muškarci nekoć kratili vrijeme rezbarenjem tikvica, djevojke su plele raskošne frizure. Anđela Potočki bavi se tradicijskim frizurama, koje su pokazatelj našeg kvalitetnog prijašnjeg života. Zahtijevaju puno ljubavi i strpljenja, kojeg danas mnogima nedostaje.

U tim vremenima bogatstvo nakita je govorilo za sebe, a bogatstvo pletenica za sebe. Nije bio toliko šminke, ali je zato bilo prirodne ljepote, koju uz narodnu baštinu, autohtoni dizajn i još mnogo toga možete do 15. studenog pogledati u Hrvatskoj kući Materina priča.