Zaokružite ime i listu kako vaš glas ne bi mogao biti ukraden

Kratka kampanja značila je i kratke rokove za Državno izborno povjerenstvo, zaduženo za pripremu i provedbu izbora. Birački odbori rade već punom parom, a glasovanje u dijaspori trajat će dva dana i počinje već noćas u Australiji.

Prvi koji izlaze na birališta glasači su XI. izborne jedinice - dijaspore. Već noćas glasovanje će početi u Australiji, a završava sa zapadom Sjedinjenih Američkih Dražava - Los Angelesom. Trenutačno registriranih 36 tisuća birača može glasovati u subotu i  nedjelju, i to u 48 zemalja na 114 biračkih mjesta.  Najviše biračkih mjesta bit će u BiH, njih 33. Ondje je sve spremno.

Od ponoći počinje predizborna šutnja. U Hrvatskoj je spremno gotovo 7 tisuća biračkih mjesta. Izbore će nadgledati 13 tisuća promatrača. Mjesta za manipulaciju listićima, tvrde u DIP-u, nema.

O preferencijalnom glasovanju u emisiji Hrvatska uživo govorio je profesor Ivan Rimac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Glasujemo preferencijalno - što to znači?

Preferencijalno glasovanje kompleksnim čini mogućnosti da glasač može zaokružiti ili samo listu ili samo kandidata ili listu i kandidata. Ako se zaokruži jedna lista, a kandidat s druge liste - prednost ima lista. Ako glasač zaokruži samo kandidata, postoji mogućnost da neko drugi zaokruži drugu listu i tako krivotvori listić. Savjetujem građanima da, kad imaju preferiranog kandidata, zaokruže njegovo ime i listu na kojoj se taj kandidat nalazi, poručio je Rimac.