Nakon 2000 godina uskoro ponovo na suncu

Prije dvije godine pri radovima na kanalizacijskoj mreži u Puli su pronađena dva antička broda. Otkako su pronađeni na nalazištu u Flacijusovoj ulici, ostaci dvaju drvenih antičkih brodova nalaze se u posebnim bazenima na desalinizaciji. Nakon desalinizacije trebali bi uskoro u inozemstvo na restauraciju.

Više od dvije tisuće godina prekrivao ih je, ali i čuvao mulj. Dva su broda, jedan od 20 te manji od 8 metara, ležali na dubini od šest metara. Riječ je o iznimno vrijednim arheološkim nalazima. Mulj je sačuvao mnoge predmete pa je teško povjerovati da je pronađeni češer star 2 000 godina. Pronađena je i brodska oprema, keramičke posude, drvene kutijice i dijelovi odjeće.

Manji se antički brod, nazvan Pula 2, priprema za put u Francusku. Njegovi će se dijelovi posebno konzervirati, a zatim krajem prosinca uronjeni u bazen u specijalnom kamionu transportirati put laboratorija u Grenobleu. Ondje će se obraditi takozvanom PEG metodom, objašnjava Ida Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre. Nakon toga brod će se restauriran vratiti u Pulu. Osim na restauraciji broda s konzervatorskim laboratorijem u Grenoblu dogovorena je suradnja i na edukaciji kadra. Pa će tako restaurator Arheološkog muzeja Istre ondje izučiti restauraciju drvenih brodova.

Sad se razmišlja se i o tome kako brod nakon restauracije najbolje predstaviti javnosti. Želja je smjestiti ga negdje uz more u Puli. Tako bi se obnovljeni brodovi mogli usidriti uz obalu, a građani bi ih mogli razgledati i zaploviti njima.