Najuređenija okućnica općine Kotoriba

U općini Kotoriba, najistočnijem dijelu Međimurja, već petnaest godina provode akciju Kotoriba - međimurski cvjetnjak. Bira se najljepše uređen  balkon, prozor, okućnica. Konkurencija je iz godine u godinu sve veća.

Ulicu Petra Krešimira IV. možete smjestiti u imućniju četvrt bilo kojega europskog grada. Raskošne kuće, uređeni vrtovi… Na broju 31 živi obitelj Mikulan. Njihova je okućnica proglašena najljepšom. Ima tu različitog cvijeća, agava, kaktusa. Iako je posla mnogo, gospođi Ljiljani to pruža veselje.

Uređivanje vrta njezina je strast, posebno kad je o kaktusima riječ. Uzgaja ih tridesetak godina i ima ih stotinjak vrsta. Kada cvatu kaktusi imaju prekrasna cvijet, a još su draži gospođi Ljiljani jer poneki cvatu jednom u 20 godina. Kad procvatu to je neopisivo. Sreća je za mene da ih mogu nekome pokazati. A najzanimljivije je da cvatu samo 24 sata i to je stvarno poseban osjećaj, govori Ljiljana. A s bodljikavcima uvijek morate oprezno, nježno te im sezonski mijenja mjesto boravka.

Okućnica obitelji Mikulan poput lijepe je bajke. Mnogo je detalja koji privlače pozornost. Ondje su i veliki vrt, voćnjak. Različite vrste ruža, crnogorica. Gospođu Ljiljanu rad u vrtu opušta. A hobi nije jeftin. Skupi su gnojivo, zemlja, cvijeće, sadnice. Ipak za svoju ljubav uvijek nađe neko rješenje. Često sadnice i razmjenjuje i tako proširuje svoje bodljikavo carstvo.

Ove su godine kaktusi obilno cvali i to joj je, uz priznanje općine Kotoriba za najljepšu okućnicu, najveća nagrada.