Zagreb Connect - konferencija koja na jednom mjestu okuplja startupove i investitore

Zagreb Connect je startup konferencija koju organizira Grad Zagreb u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael u Hrvatskoj, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Zagrebačkim velesajmom.

Konferencija je pokrenuta prošle godine, kada se 18 finalista natjecanja borilo za nagradni fond od 125 tisuća kuna. Pobjedu je odnijela Mash.me aplikacija koja omogućuje izradu animiranog 3D videa uz pokrete lica ili tijela pred kamerom, kreiranje chata kroz 3D avatare i chat u virtualnom prostoru, bez stručnog poznavanja animacije i korištenja skupe opreme.

"Vrlo je jednostavno. Stanete ispred računala, kamera prati pokrete tijela i ekspresije lica, što se prenosi na digitalni, animirani lik u stvarnom vremenu i samim time kreirate animaciju", objašnjava Jerko Škorić, gost Dobro jutro, Hrvatska, čija se Mash.me aplikacija prije dva tjedna počela koristiti kao aplikacija za poslovne korisnike u Japanu i SAD-u.

Osim Škorića, u emisiji je gostovala i Nera Pavić, pomoćnica pročelnice za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba. Kaže kako su na ideju došli razgovarajući sa startupima, koji su izrazili želju da ih se spoji s investitorima na nekom događanju.

"Ideja je da na jednom mjestu okupimo startupove, investitore, poslovne anđele i druge financijske institucije. Prijaviti se mogu učenici, studenti i svi koje zanima tema", tvrdi Pavić.

Konferencija je namijenjena mladim, poduzetnim ljudima koji imaju ideju, ali nemaju novca za financiranje svojih projekata. Ove se godine u borbu za osvajanje 125 tisuća kuna uključilo se više od 70 startup timova od kojih je odabrano 15 finalista - Adopto, Amodo Connected Analytics, Canelio, GamingBattleGround, Liana, Mogy, MORSKA VIDRA d.o.o., Nautical Booking, SailRouter, Smart Lumies, STEMI - Learning by Creating, TeamPlayers, Tourgent, VIDEOREHA i Vision.

Konferencija će biti podijeljena na dva dana. Prvog dana konferencije, 11. studenog, odvijat će se radionica - Bootcamp za startupove -gdje će zajedno s poznatim domaćim i inozemnim mentorima raditi na prezentacijskim vještinama. 12. studenog startupovi će se na prolaziti kroz takozvano pitch natjecanje, a žiri će odlučivati o tome tko će biti nagrađen. Nagrade dodjeljuje Grad Zagreb. Prva nagrada iznosi 50 tisuća kuna, druga 30, a treća 25 tisuća kuna. Tu je i posebna nagrada Grada Zagreba od 20 tisuća kuna, jednogodišnji besplatni program inkubacije i brojna druga iznenađenja.