Kolekcionar starih radija

Duško Cvetojević Didi ljubitelj je starina i strastveno skuplja radije starije i od 50 godina. Odlučio je napraviti i svoju prvu izložbu na kojoj su ljubitelji najneposrednijeg medija mogli vidjeti njegovu kolekciju čarobnih kutija.

Zagrepčanin Duško Cvetojević Didi cijeli je život posvetio tehnici zvuka. Zaljubljenik je u neka stara vremena kada je radio bio najutjecajniji medij. Karijeru započinje kao tehničar grupe 'Drugi način'. 80-ih godina 20 stoljeća radio je po Jadranu kao DJ u mnogim kultnim klubovima. Danas ima vlastiti biznis.

U obiteljskoj kući, na tavanu, Duško je napravio svoju malu oazu mira koja ga vraća u prošlost. U njoj ima svoje gramofonske ploče, zbirku CD-a, gramofone, revox magnetofon, a cijeli je prostor uredio u retro stilu. Želi ostati vjeran analognoj tehnologiji, iako je svjestan da je digitalizacija uzela maha. Mislim da ta digitalna tehnologija još nije došla do savršenstva jer slušajući gramofone, trake… imam fantastičan sound i ne može se mjeriti s mp3-om ili nekom drugom digitalnom vrstom.

No, Duško na svom tavanu ne drži samo gramofone i vrpce. Skuplja i čuva stare radiouređaje iz prošlog stoljeća. U Kulturnom centru Dubrava svi nostalgičari i ljubitelji vintage-radija mogli su vidjeti rijetke primjerke iz Duškove kolekcije i to na njegovoj prvoj izložbi ovakve vrste. Mnogi su posjetitelji imali prisjećanje na radije koje su imale njihove bake ili roditelji, ili su smo bili dio 'stare kuće'. Čarobne kutije od drveta, stakla i plastike nabavlja preko interneta ili po preporuci svojih prijatelja. Kako kaže, zaštitni znak izložbe je Radio Dubrava. Najstariji radio datira iz 1935., a najmlađi iz 1996. godine. Danas se kroz godinu dvije mijenja mobitel, frižider, perilice rublja, a ovdje postoje stvari koje su stare preko 50 godina i koje su još ispravne i koje još rade, ističe Duško.

Na izložbi je Duško imao i podršku. Poznati hrvatski pjevač Kićo Slabinac pokazao je koliko mu je zapravo radio promijenio život. Cijela ulica je sjela, kad su se vijesti završile to je bilo kao da iz kino dvorane izlaze napolje i da nije bilo radio aparata, teško da bi ja danas bio i pjevač, prisjeća se Kićo.  

Izložbom Duško želi podsjetiti na utjecaj radijskog medija, podučiti o analognoj tehnologiji, povijesti radioindustrije i umjetnosti izrade prijemnika. Unatoč promjenama, on vjeruje u budućnost radija. Mislim da radio neće nikad izumrijeti, on se nalazi u satovima, u svakom automobilu, sastavni je dio auto-opreme i mislim da radio neće izumrijeti nikada što me veseli.

Preživio je uspon televizije i dolazak novih medija. Neposredan, topao i brz, radio je mnogima i danas favorit.