Vijeće HRT-a o dječjemu programu, shemi i izborima


Zagreb, 3. studenoga 2015. – Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije na današnjoj je sjednici raspravljalo o dječjemu programu, jesenskoj shemi te praćenju parlamentarnih izbora i sučeljavanju kandidata na HRT-u.
Ravnatelj Poslovne jedinice Program HRT-a Saša Runjić vijećnicima je predstavio promjene koje se provode u programu za djecu i mlade. Cilj je, kako je rekao, povećati njegovu vidljivost i doseg te ostvariti relevantnost i veću korist za korisnike. Kako bi se to ostvarilo, pojasnio je Runjić, komunikaciju je potrebno proširiti na sve medijske platforme te proizvode prilagoditi očekivanjima. Djeca i mladi više ne gledaju njima namijenjene sadržaje kao nekad u jutarnjem programu, nego u udarnome terminu, rekao je Runjić i dodao kako je praćenje sadržaja putem interneta u velikom porastu, pa se tomu i HRT namjerava prilagoditi.
Pojedini članovi Programskoga vijeća iznijeli su svoje primjedbe u vezi s dječjim programom. Članica Vijeća iz redova zaposlenika Maja Sever rekla je kako podržava svako unapređenje programa i  širenje na nove platforme, ali su se u javnosti pojavile kritike da je ugašen niz emisija koje nisu nadomještene novima te je postavila pitanje koji se sadržaji trenutačno proizvode. Na to je odgovorio Runjić, istaknuvši kako se radi na tome da se sadržaje što bolje prilagodi ciljnim publikama te da će se proizvodnja programa za djecu i mlade znatno povećati na više područja te da su već naručeni projekti kojima će se uspješno redefinirati postojeći sadržaji. Naglasio je kako se nije ukidalo emisije, nego se redefiniralo određene dijelove programskoga sadržaja. Članica  Vijeća  Sanja Ravlić rekla je kako, osim kupovanja stranih sadržaja, treba voditi računa o tome da se proizvodi i što više vlastitoga dječjeg programa.
Programsko vijeće raspravljalo je i o jesenskoj shemi HRT-a. Ravnatelj PJ-a Program Saša Runjić istaknuo je kako je od siječnja do listopada ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani, došlo do porasta gledanosti. Ukupna gledanost HRT-ovih programa neznatno je veća u odnosu na druge televizije, a porast gledanosti ostvario i Dnevnik u 19 sati, čemu je, kako je rekao, pridonijelo i pomicanje termina te emisije.
Član Vijeća iz redova zaposlenika Jozo Barišić imao je primjedbu na stalnost sheme, ističući da se često ne zna kad je koja emisija na rasporedu. U raspravi je istaknuto i da nije dobro da se preklapaju neki premijerni domaći sadržaji, no ravnatelj PJ-a Program Saša Runjić odgovorio je kako smatra da se ciljne publike u tim slučajevima ne preklapaju.
Programsko vijeće raspravljalo je i optužbama stranke OraH u vezi sa sučeljavanjem kandidata za Sabor Republike Hrvatske, odnosno HRT-ovim izborom i kriterijima po kojima će kandidati u petak biti pozvani na sudjelovanje u završnome sučeljavanju. Stranka OraH je, naime, danas održala prosvjed ispred zgrade HRT-a zbog toga što su na HRT-ovo sučeljavanje u petak pozvani samo HDZ, SDP, MOST, HDSSB i IDS.
Rukovoditeljica IMS-a Lamija Alečković pojasnila je kako temeljem pravila koja je odredio Sabor Republike Hrvatske nakladnici zadržavaju pravo oblikovanja načina sučeljavanja kandidata i određivanja broja sudionika u sučeljavanju. Dodala je da je odluka o sudionicima sučeljavanja na Hrvatskoj radioteleviziji donesena u skladu s HRT-ovim izbornim pravilima, koja su javno dostupna, te na temelju uredničke procjene i istraživanja javnoga mišljenja. Pojasnila je kako su pozvani predstavnici lista za koje je izvjesno da prelaze izborni prag i ulaze u Sabor Republike Hrvatske te kako bi veći broj pozvanih stranaka sučeljavanje pretvorio u predstavljanje stranaka, što je već održano.
Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman na kraju sjednice izvijestio je članove Programskoga vijeća kako je Hrvatska radiotelevizija Vladi Republike Hrvatske poslala svu dokumentaciju u vezi s Prijedlogom izmjena i dopuna programskih obveza HRT-a na daljnje mišljenje i postupanje. 

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr