Amazon otvorio pravu knjižaru

Najveća svjetska internetska trgovina Amazon otvorila je vrata svoje prve prave trgovine, knjižare u Seattleu, gradu na sjeverozapadu SAD-a.

Neka ne bude zabune ovo nisu metaforička vrata, kazala je potpredsjednica Amazon Booksa Jennifer Cast. Ova stvarna drvena vrata ulaz su u našu novu trgovinu.

Fotografije na internetskoj stranici tvrtke pokazuju redove drvenih polica za knjige i kupce koji u naslonjačima čitaju - slika i prilika američkih knjižara.

No ponuda knjiga više je povezana s internetskim poslovanjem Amazona nego s neovisnim američkim knjižarama koje je istisnula s tržišta.

Izbor naslova koje trgovina nudi rezultat je književnih kritika kupaca u internetskoj trgovini Amazona. Knjige su naslovnicama okrenute kupcima umjesto da su poredane na policama kao u drugim knjižarama te se pokraj njih nalaze kritike korisnika Amazona.

Kritičari smatraju da je otvaranje knjižare ironični potez tvrtke koja je 1994. počela internetsku prodaju knjiga i nižim cijenama dovela do propasti brojnih knjižara u SAD-u. Tijekom dva desetljeća Amazon je postao najveća svjetska internetska trgovina.