Vježbajući nanbudo poboljšajte zdravlje svoje obitelji

U prostorijama Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek nudi se besplatni program za obitelji s djecom. Program je posebno namijenjen za one koji žele zaustaviti oboljenja kod djece koja boluju od različitih oboljenja kao što su pretilost, astma ili dijabetes.

Strunjače u Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek dobile su novu namjenu. Cilj je da do kraja godine na njih stane što više obitelj kako bi popravile kvalitetu života. Subotom su organizirane radionice energetskih vježbi.

Na radionice mogu doći sve generacije bez obzira na početno znanje, mogućnosti, vještine i sposobnosti. Prednost će ipak imati djeca i mladi s posebnim zdravstvenim potrebama. Zrinka Babić s djetetom koje boluje do dijabetesa tipa 1 redovito dolazi na radionice, a primijetila je da nakon svakog vježbanja razna šećera pada kroz cijeli dan. To je dobar znak da se nakon vježbanja nešto dogodilo u tijelu. Nama je to pozitivna stvar, iskrena je Zrinka.

Jedan od sportova za cijelu obitelj je i nanbudo. Moderna borilačka vještina i moderni borilački sport nastao 1978. Sadrži čitav niz različitih aspekata tjelovježbe. Od meditativnog dijela energetskih vježbi, respirativne gimnastike do borilačkih tehnika i vrhunskog sporta. Rijetka disciplina koja ima vrlo široki spektar i dimenziju pristupa, objašnjava Petar Turković, direktor Hrvatskog nanbudo saveza

Osim fizičke aktivnosti svi polaznici će zahvaljujući udruzi 3L moći ponešto naučiti i o pravilnom načinu prehrane. Zrinka je uspjela zahvaljujući radionici obiteljsko sjedenje u udobnim naslonjačima, odlazak u shopping, ispijanje kavice, igranje na tabletima zamijeniti strunjačama. Radionicu shvaća kao dobru prevenciju i nekih mogućih oboljenja, osobito pretilosti.

Kao i u svakoj borilačkoj vještini najvažniji je trener. Treneri iako imaju crni pojas nisu opasni. Njihova zadaća nije samo voditi treninge. Na radionici su dva voditelja od kojih jedan u momentu kad je djeci malo dosadno raditi vježbe koje stariji trebaju uhvatiti i ponavljati, radi s djecom vježbe koje su prilagođenije njima, isitče Petar Turković.

Polaznici radionice pronašli su način kako prekinuti lijenu svakodnevicu. Njihov je novi moto 'biti aktivan i pun životne energije'.