Kako hobi pretvoriti u domaću radinost

Imate ideju i marljive ruke i još ste svoju djelatnost počeli širiti putem društvenih mreža, vrijeme je da svoj hobi registrirati kao domaću radinost.

Upravo o tome kako registrirati domaću djelatnost razgovaralo se u emisiji Dobro jutro, Hrvatska s Nadicom Žužak iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

Poslovi koji se mogu raditi u okviru kućne djelatnosti su primjerice izrada nakita, popravci auta, krojački popravci, peglanje, izrada kipića od glinamola, ali ne i pečenje kolača… Odnosno sve za što ne trebate neki posebni uvjet i što nije definirano posebnim zakonima i propisima može se registrirati kao domaća radinost. Za obavljanje takve djelatnosti treba se upisati u evidenciju i ishoditi dozvolu za obavljanje takve djelatnosti. 
Zakon o obrtu (NN br. 143/13) utvrđuje institute domaće radinosti i sporednog zanimanja, koje mogu obavljati fizičke osobe, uz ispunjenje određenih uvjeta. Uvjeti za obavljanje su da te poslove obavljate isključivo osobnim radom. Da udovoljavate posebnom uvjetu stručne osposobljenosti, odnosno odgovarajućeg srednje strukovnog obrazovanja ili položenog majstorskog ispita ako obavljate djelatnost s popisa vezanih obrta. Da vam ukupni bruto primici ostvareni od obavljanja te djelatnosti ne prelaze iznos od 10 bruto prosječnih mjesečnih plaća u kalendarskoj godini u kojoj obavljate tu djelatnosti.

Trošak registriranja iznosi 170 kn, od čega se 100 kuna odnosi na izdavanje odobrenja. Fizičke osobe time ne stječe status obrtnika nego se vode u evidenciji koju vode nadležni uredi državne uprave u županijama odnosno gradski uredi. Tim novim institutima otvara se mogućnost dodatne zarade, posebno umirovljenicima jer oni u tom slučaju ne moraju plaćati nikakve doprinose i poreze.

Ostali koji otvore domaću radinosti ili sporedno zanimanje mogu odabrati hoće li plaćati paušalno doprinose i poreze ili uz vođenje knjigovodstva godišnjom prijavom poreza. U slučaju godišnje prijave prema stvarnim prihodima se određuje koliko poreza i doprinosa morate uplatiti u državni proračun. Paušalno se plaća 150 kn mjesečno poreza, dok mjesečni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iznose nešto više od 1000 kn, kaže gđa. Žužak. Ukoliko prodajteono što izrađujete za gotovinu u domaćoj djelatnosti morate imati i fiskalnu blagajnu. Za neke djelatnosti iako ih obavljate kao domaću radinost ili sporedno zanimanje potrebno je i odgovarajuće obrazovanje, odnosno kvalifikacija.

Za dodatne informacije o tome što sve može biti domaća radinost posjetite stranice Portala obrtnog registra RH.  

Ekipa Dobrog jutra provjerila je kod dvije studentica kako to izgleda kada hobi treba postati posao.

Matina Tenžera u slobodno vrijeme, dok ne studira ili ne radi, izrađuje minijaturne kipove. Ljubav prema glinamolu rodila se slučajno. U početku je kipove darovala prijateljima. Sve je krenulo usmenom predajom, a onda je svoj hobi objavila na Facebooku. Svaki dan sve je više ljudi pratilo njezin rad, a tako je rasla i potražnja za njezinim minijaturama. U studentskim danima svaka je zarada dobrodošla. Matina se trenutačno ne može pohvaliti velikom proizvodnjom jer zanimanje za njezine glinene minijature nije isto svakog mjeseca.

U istoj situaciji, samo s drugim hobijem, je i Ana Tušinec. U svojoj sobi na konac marljivo niže perle i privjeske. Nakit je počela prova raditi za sebe, pa za prijatelje i obitelj, na kraju se odlučila i na prodaju.
I Ani i Matini, baš kao i ostalim mladim i kreativnim ljudima, Facebook je glavni prostor oglašavanja. One znaju da su nagradne igre i prijatelji koji će dijeliti njihovu stranicu najbolji način da virtualno dođu do nove publike.
Pronaći publiku na društvenim mrežama nije lagan posao, ali Ana i Matina imaju ideju i marljive ruke pa će sigurno uspjeti. Jedini je problem u njihovu radu to što svoj posao do našeg snimanja nisu zakonski definirale. Priznaju da će morati nešto učiniti u vezi s tim - s obzirom na to da hobi žele pretvoriti u pravi posao.

Ana je u međuvremenu u tome i uspjela – registrirala je svoju domaću radinost.