Splitska diva trbušnog plesa

Upoznajte Splićanku Ines Miočić, prvu Hrvaticu koja je osvojila prvo mjesto u samostalnoj kategoriji na međunarodnom natjecanju u trbušnom plesu.

Zavrtila je Ines Miočić cijeli žiri i otresla svu konkurenciju na profesionalnom natjecanju trbušnog plesa u Bugarskoj i stigla do krune. Riječ je o međunarodnom festivalu Orient el Hob koji se tradicionalno održava u Sofiji. Splićanka je pobijedila u konkurenciji 13 plesačica iz Europske unije, SAD-a i Rusije.

Šok i nevjerica, prvi tren nisam stala - jesu ono stvarno prozvali moje ime? Ajme meni šta sad, toliko emocija se izmjeni u tren... Baš sam bila sretna izuzetno mi je bilo drago da sam pobjedila, prepričava Ines.

Pobjeda je stigla kao kruna devetogodišnjeg bavljenja trbušnim plesom. Ocjenjivala se izvedba, tehnika, koreografija i ukupni dojam, za koji je Ines dobila najveće ocjene. Suci su je nagradili jer pleše s dušom, kaže, zato što ples i scena iz nje izvlače jednu drugu Ines. Žiri je rekao da je iza scene sramežljiva, a na sceni prava diva.
Ines svakodnevno pleše među brojnim obvezama. Vrijedna 27-godišnjakinja radi, studira ekonomiju, trenutačno je na stručnom osposobljavanju kao računovođa u školi, izrađuje kostime za nastupe i vodi Kulturno umjetničko društvo "Trbušni ples Split".  Posla ima preko glave, ali kaže, barem nije dosadno. I ima nešto što je pokreće.

Svrha trbušnoga plesa nije vrtiti se, već izraziti ženstvenost. Ti pokreti trebaju biti mekani, fini, fluidni. Plesom se njeguje ženstvenost, slave obline, odbacuju stereotipi i kalupi.

Ines će uskoro plesati i na natjecanjima u Francuskoj, Srbiji, Italiji, Grčkoj. Dovest će, k tome, i natjecateljice iz inozemstva na splitski festival trbušnog plesa, koji će se održati u lipnju sljedeće godine. Bit će to praznik za oči!