Festival tartufa i drugih istarskih delicija

U Istri je u tijeku sezona tartufa. Motovunska šuma sa svojih devet tisuća hektara poznato je po tartufima, među kojima je posebno cijenjen bijeli tartuf. U obližnjim Livadama, u dolini Mirne, održano je sedam sajmenih vikenda koji su bili u znaku tartufa. Dane tartufa u Livadama posjetilo je  oko 25 tisuća ljudi iz zemlje i inozemstva.

Zahvaljujući tartufu, gomolju koji raste ispod zemlje, male su Livade na trenutak postale središte svijeta. Ljudi sa svih strana svijeta hrlili su, tijekom sedam vikenda, u srce Istre kušati jela s tartufima.

Mnogi su željeli vidjeti kako se traži i vadi tartuf. Turistički vlakić svaka je dva sata vozio goste u srce motovunske šume na pokazno traženje tartufa. Tina Kalčić, jedna od 800-tinjak tartufara, svakodnevno traži to istarsko bijelo zlato sa svoja dva dresirana njemačka ptičara vrijedna do 10 tisuća eura. Pokazuje gdje je i kako se vadi tartuf.

Tartuf smatraju i afrodizijakom, nazivaju ga kraljem istarske gastronomije, a za mnoge mještane oprtaljskog područja on je sastavni dio života. Zaštitni je znak toga kraja, zahvaljujući kojem se i turistički razvio. Ovo je područje zahvaljujući tartufu postalo prepoznatljivo, što se vidi po rastu broja gostiju – u deset godina dobiveno je 200 ležajeva u obnovljenim istarskim kućama te ukupno 10.000 gostiju koji posjećuju općinu Oprtalj, ističe načelnik općine Aleksandar Krt.

Sušno ljeto ostavilo je traga na ovogodišnjem urodu na početku sezone. Istarski kralj tartufa Giancarlo Zigante kaže da je ova godina krenula slabije, ali je sada sve bolja. Cijena tartufa kreće se od tisuću do tri tisuće eura, ovisno o klasi, ali unatoč "paprenoj cijeni", kupaca ima. Najčešće su to stranci.

Posjetitelji su mogli uživati i u drugim autohtonim istarskim proizvodima: siru, pršutu, maslinovu ulju, rakiji, medu i vrhunskim istarskim vinima. Proslava u Livadama je završila, ali u istarskim delicijama možete uživati i ovaj vikend u Buzetu.