"Ero s onoga svijeta" proslavio 80. rođendan

Naša najizvođenija, najuspješnija i najpopularnija opera - "Ero s onoga svijeta", sinoćnjom svečanom izvedbom u zagrebačkom HNK proslavla je 80. rođendan.

Od praizvedbe drugog studenog 1935., "Ero" ne silazi s repertoara naših nacionalnih kazališnih kuća, a u svijetu je izvođen na više od stotinu opernih pozornica.

Komična opera u 3 čina o domišljatom seoskom  momku iz Dalmatinske zagore koji sve prevari ne bi li se domogao djevojke skladana je u najtješnjoj suradnji sa sjajnim književnikom Milanom Begovićem.

Slaveći osamdeseti rođendan opere "Ero s onoga svijeta", slavimo postojanost jedne od naših najboljih opera koja je praizvedena u našem  teatru, a potom izvođena na oko osamdeset europskih pozornica. "Ero" je tako tijekom proteklih desetljeća proslavio naš teatar i našu kulturu svjedočeći o autentičnim vrijednostima kazališnog govora koji s lakoćom prelazi ne samo geografske granice. Izvođen do sada čak 686 puta, "Ero" će tako uskoro proslaviti još jednu obljetnicu, izjavila je Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu povodom svečanog obilježavanja 80. obljetnice spomenute opere.