Kruh po receptu naših baka

Akademska slikarica iz Zagreba Maja Marković, umjesto bojama, ruke sve češće 'prlja' brašnom i vodom. Odmalena je voljela kuhati, a sada se odvažila i malo ozbiljnije posvetiti toj ljubavi. Zahvaljujući starim bakinim receptima iz njezine kuhinje širi se mnogima neodoljiv miris tradicionalnog kruha.

Majin je, u posljednje je vrijeme, sve češći medij – tijesto za kruh. Kruh sa sjemenkama, orasima, smokvama, makom… Raznih sastojaka, boja i oblika. Živjeli su nekada od takvoga kruha naši stari. Glavni sastojak je kvasac koji radi sama; takozvani divlji ili kiseli kvasac. Baš kao i nekada, prije pojave industrijskog kvasca, Maja sama radi kvasac. Malo brašna pomiješa se s vodom ili nekim voćem (jabuke, grožđe, grožđice) ili s ječmenim sirupom te se pusti da smjera fermentira.

Za gledatelje Dobrog jutra odlučila je Maja pokazati kako napraviti kruh s orasima.Kruh s orasima


500 g brašna
100 g divljeg raženog kvasca
75 g maslaca
3 do 5 g svježeg kvasca
1 žlica ječmenog slada
1 žličica soli
225 g vode
125 g grubo narezanih oraha
mlijeka po želji


Na oko pola kilograma brašna dodajte 100 grama raženog, kiselog kvasca i malo maslaca. Uvijek uz kiseli kvasac dodajte malo sušenog ili svježeg kvasca, jer tako balansirate kiselost. Dodajte još žlicu ječmenog slada, malo soli i vode. (Napomena: Kada se stavlja sol važno je ne staviti je direktno u kvasac, jer se tako poništava okus kvasca.) Sve dobro pomiješajte i po želji ulijte malo mlijeka. Kada od smjese dobijete elastično i glatko tijesto, dodajte 125 grama grubo nasjeckanih oraha. Sve dobro umijesite i ostavite da prekriveno odstoji sat vremena. Umjesto oraha može se staviti sušeno voće, sjemenke ili orašaste plodove po želji.

Nakon toga oblikujte kruh po želji i ponovno pustite da odstoji sat vremena. Tijesto je tek tada  spremno za pečenje. Na 230° C peče se oko 20 minuta. Izrada je malo duža, ali tko god je kušao, kaže, isplati se.

Miris Majina kruha za sada se osjeti samo u njezinoj kuhinji. Slikama na Facebook stranici uspjela je mnoge namamiti da ga kušaju, a jednoga dana, nada se, imat će pravu pekarnicu. Jer želi da u ovoj užurbanoj svakodnevici svi mogu uživati u tradicionalnom, samo od organskih sastojaka spravljenom kruhu.