Albanija, zemlja orlova

Vlatka Glasnović nedavno se zaputila na petodnevnu avanturu. Planirala je do Ohrida, a Albanija je došla neočekivano. Najljepše stvari dolaze iznenada - tako se i naša kolegica iz fonoteke HRT-a zaljubila u Albaniju i jedva čeka ponovno doći. 

Iako često odlazi u Švedsku, i tamošnji joj je način života svojevrsni ideal od kojega bismo i mi mogli mnogo naučiti, Vlatku je potpuno drugačija Zemlja orlova oduševila.

Vlatkina prabaka je bila Albanka, a iznenadlilo ju je koliko je taj narod bogat poviješću. Gotovo svako mjesto ima neku utvrdu, dio ih je očuvan a neke datiraju iz 4. stoljeća. Popularni bunkeri i danas podsjećaju na neka davna vremena i mnoge bitke.

Sve je prostrano, ima jako puno obrađene zemlje. Marljivi ljudi uzgajaju masline, vinovu lozu, voće i povrće. Široke su ulice i rijeke. Valuta im se zove lek. Vlatka kaže da nije vidjela ružnog Albanca, to su kršni momci lijepih crta lica.

Zemlja je to kontrasta - hoteli, velike zgrade, strane banke i šoping centri s jedne strane, a iza ugla malene potleušice, ali u pravilu sa satelitskom antenom. Cestom voze dobri automobili, sve je jako čisto, avenije su velike a počeli su graditi autoceste. U prometu vlada kaos – nitko ne poštuje presnost. Iza mercedesa na ulici ćete sresti magareću zapregu, a uz cestu pasu krave i ovce. 

Albanci sebe nazivaju Šiptarima, ali to nije pogrdno, već znači orao. Legenda kaže da je dječak spasio malog orlića od zmije a orao mu je u znak zahvalnosti moć. Srednjovjekovni vladar Skederbeg veliki je nacionalni heroj jer je želio okupiti sve narode, a Albaniju je obranio od Turaka.

Vlatka je isprobala tradicionalne restorane - jede se dobro i zdravo, uz obilje povrća i glineno posuđe. U gradiću Kruje još je uvijek živo na sajmu iz 18. stoljeća. Na štandovima svi prodaju tradicionalne proizvode, tkanja, zastave. U Kruju je živio Skenderbeg, i Vlatka je posjetila njegov dom. Na istome mjestu nalazi se etno muzej, gdje se pokazuje nekadašnji način života.

Albanija puno ulaže u turizam, grade se veličanstveni hoteli i imaju dobar odnos prema gostima. Iznenadile su je brojne albanske zastave koje viore na gradskim ulicama,

U Zagreb se vratila puna doživljaja i jedva čeka povratak, a njene dojmove pogledajte u viseo isječku iz Dobrog jutra.