Besplatne instrukcije sve popularnije

Kako odmiče školska godina, sve više učenika ima problema sa svladavanjem gradiva pa su roditelji prisiljeni plaćati instrukcije koje stoje i do sto kuna po satu. No u Zadru su taj problem riješili besplatno.

Trinaestogodišnja Karla muku muči s matematikom, no ipak čini sve kako bi to popravila pa na dogovorene sate dolazi deset minuta prije. Glavobolju joj zadaju proporcije, a najlakše su joj razlomci.

Zato je tu volonterka Ivana. Ne žali svoje vrijeme kako bi pomogla učenicima. Strpljivo objašnjava kako se rješavaju matematički zadaci. Imala sam višak slobodnog vremena, kaže i raduje se radu s djecom.

Projekt je počeo skromno, no nakon pet godina zanimanje je golemo. Mnogi roditelji nemaju sedamdeset kuna, koliko najmanje stoji školski sat instrukcija.

Nije toliko čudno da postoji veliki interes učenika ali je nekako zahvalno da postoji veliki interes volontera jer je situacija u zadnjih pet godina se drastično promjenila i doista je dobro strukturirana pa smo danas puno bolje posloženiji, kaže Mladen Masar iz Gradske knjižnice Zadar.

A ondje se posložilo sve. Djeca s problemom i dobra volja da se on riješi. Karla je uspjela propraviti ocjenu. Na instrukcije će dolaziti sve dok to bude potrebno jer joj vrijeme nije ograničeno novcem.