Jedan dječak, jedna knjiga i puno dobre volje

Kažu da anđeli bdiju nad svima nama. Vjerovali u anđele ili ne, donosimo vam dirljivu priču o dječaku i njegovoj knjizi 'Anđeli'.
Dječak Bruno Došen je pjesnik, autor knjige pjesma 'Anđeli'. Njegova knjiga je nastajala polako i s dosta ljubavi. Trebalo mi je dosta vremena da sve to usavršim, i uz pomoć dragih ljudi sam ovdje gdje jesam, govori Bruno.
Profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Mirjana Erdeljac Cunha, ganuta pjesmama, učinila je sve da pjesmarica ugleda svjetlo dana - ilustriranje, dizajn, tisak ... Uključili su se i učenici i mnogi dobrovoljci. Ono što mi je kod Brune bilo fascinantno je da je on dijete koje nikad nije ozbiljno, nego uvijek ima osmijeh na licu. I to je jedna od slika koja me je duboko dirnula, da jedan dječak koji ima puno gotovo nepremostivih prepreka u svom svakodnevnom životu, uvijek ima osmijeh, ističe profesorica Erdeljac Cunha.
Nakon što su odlučili izdati knjigu, Bruno se dosjetio da bi njegove pjesme mogle biti ilustrirane. I tako su djeca iz Ivan Goran Kovačića i Vladimir Nazora ovdje u Dugoj Resi, i osnovnoj školi Barilović oslikavala moje pjesme, a ja sam oslikavao Nigdjezemsku, jer mi se to tada činilo najboljim, prisjeća se Bruno.
Bruno je nacrtao more i sirenu. I to nije slučajnost jer obožava vodu, jer u njoj, kako kaže ima svu pokretljivost koju inače nema. U vodi se osjeća slobodno, kao da nema granica. Inspiraciju nalazi u životu, a pjesmaricom izražava sebe, svoje osjećaje. Rekao bih da svi koji žele nešto veliko napraviti mogu. Bez obzira na hendikep, bez obzira na izgled, dob… Mogu! Jednostavno mogu, ako ulože malo vremena i truda u to, ističe Bruno.
Mladi pjesnik hrabar je i uporan. Preživio je mnoge teške operacije, odlaske defektolozima, logopedima, fizijatrima. Ipak, uspješno pohađa redovitu školu. Nastavnica likovne kulture Nevenka Mikulić za njega ima samo riječi hvale - vrijedan je, savršeno piše, crta. 
Ovaj petnaestogodišnjak svojom pozitivnim energijom osvaja sve koje sretne. Beti Polović, najbolja prijateljica kaže da družeći s Brunom ne trebaju ništa posebno raditi, dovoljan je samo razgovor jer s rijetkima tako može ugodno provesti vrijeme. Hvali ga i da je pametan i kreativan, baš kako ona voli. Najbolji prijatelj Lovro Novosel voli s Brunom provjeravati novosti na internetu, zajedno gledaju smiješne video isječke, a i kad nisu zajedno često i dugo komuniciraju preko društvenih mreža o svemu i svačemu. Lovro kaže da Bruno ima sjajna smisao za humor.
Od rođenja - kao nedonošče s teškoćama, pa sve do dijagnoze cerebralne paralize prošao je Bruno mukotrpnu borbu. Zahvaljujući upornim roditeljima i njihovoj ljubavi, uz mnogo odricanja, truda i rada postigli su sjajne rezultate. Bruno ima takav karakter koji je i nas u većini slučajeva dizao i nije nam dao da posustanemo. Liječnike je i sve medicinsko osoblje oduševio gdje god je došao, govori mama Darija.
Mlađoj sestri pomaže svakodnevno u pisanju zadaće. Stvara igrice i programe za internet, a iduće školske godine nada se da će upisati srednju školu za programere informatičare. Sigurni smo da će uspjeti.